Fortsatt økning i handelslekkasjen til Sverige

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Grensehandel mat og drikke i bil

Grensehandelen økte med fire prosent de siste 12 månedene (fra 1. april 2017 til 31. mars 2018). Dette er en kraftig økning på bakgrunn av allerede rekordhøy grensehandel, i kroner og øre er det en vekst på 600 millioner. På tross av økningen på årsbasis, vokste ikke grensehandelen som forventet i første kvartal 2018.

- Uavhengig av kvartalsvise svingninger representerer grensehandelen  svimlende 15 milliarder i handelslekkasje til Sverige. Til sammenligning ringte alarmklokkene hos danske myndigheter når handelslekkasjen til Tyskland nådde 5 milliarder. Danskene endret raskt på avgiftssystemet og reduserte med det grensehandelen med Tyskland. Det stimulerte nye investeringer og arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen, samtidig som det ga den danske staten økte skatteinntekter, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk. 

Både Sveriges statistiske sentralbyrå og Svensk Handel dokumenterer at det nettopp er varene med høye avgifter i Norge og ditto lavere priser i Sverige som er driverne for grensehandelen, nemlig mineralvann, alkohol, tobakk og godteri.

Basert på rapporter fra våre medlemsbedrifter og tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå som viser rekordhøy grensehandel, hadde NHO Mat og Drikke forventet høyere grensehandelstall i første kvartal 2018. Noe av forklaringen på dette er, som SSB selv sier, at det er stor usikkerhet knyttet til kvartalstallene på grensehandel og at årstalene gir et mer riktig bilde. I tillegg ser vi en svært sterk vekst i netthandel under 350 kroner av brus og godteri. Dette er tall som ikke tas med i SSBs grensehandelsstatistikk. Nettbutikken maxgodis.se meldte for eksempel allerede i mai 2018 at de hadde passert totalomsetningen fra 2017. 

- Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, sier Brubakk.

Her har vi samlet tall og fakta om grensehandel

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: