Flertall i Stortinget for å utrede fjerning av 350-kroners-grensen

Publisert

Grensehandel på nett

Et flertall i Stortingets finanskomite gikk tirsdag 5. juni inn for å utrede momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet. 11. juni ble det endelig vedtatt i Stortinget.

11. juni vedtok Stortinget et representantforslag fra Kristelig Folkeparti om å be regjeringen utrede fjerning av avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet med verdi under 350 kroner. Fristen for å komme tilbake til Stortinget er senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2019.

Dette vedtaket ble gjort mot stemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Representantforslag fra Senterpartiet om nærings- og folkehelsevennlig omlegging av avgifter oppnådde ikke flertall.

Her finner du representantforslaget fra Senterpartiet om omlegging til nærings- og folkehelsevennlige avgifter

Her finner du representantforslaget fra Kristelig Folkeparti om å utrede fjerning av 350-kroners-grensa

Dette har vi tidligere skrevet om saken:

Forslaget fra KrF fikk støtte fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Vedtaket innebærer at regjeringen må utrede hvordan man kan få fjernet momsfritaket i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, som legges fram til høsten.

- Det er positivt at finanskomiteen går inn for en utredning av 350-kronersgrensen, men for hver dag den momsfrie grensen og avgiftsøkningen opprettholdes påføres bedriftene i mat- og drikkenæringen tap. For enkelte bedrifter er skaden allerede uopprettelig. Derfor er det tidskritisk at myndighetene viser handlekraft og avvikler ordningen, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet medfører tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge. Den eksplosive avgiftsøkningen for sjokolade og sukkervarer og alkoholfri drikke fra nyttår, har bidratt til å forsterke de allerede sterkt negative konsekvensene for næringen.

Grensehandelen økte med 9,1 prosent fra 2016 til 2017. Antall dagsturer har økt med 12 prosent i samme periode, og i 2017 la norske forbrukere igjen 15,1 milliarder kroner utenfor landets grenser.
Hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er nivået på de norske særavgiftene som gjør produksjon og salg av norsk mat- og drikke vesentlig dyrere enn i Sverige. Dette er konkret særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikker, øl, vin og brennevin og emballasjeavgift.

Disse utfordringene forsterkes av 350-kronersgrensen på toll- og avgiftsfri netthandel. Den digitale grensehandelen, der nordmenn handler avgiftsfri brus og godteri på nett fra utenlandske aktører, kommer i tillegg til grensehandelen som gjøres på dagsturer til utlandet. Det finnes i dag ingen oversikt over omfanget av den digitale grensehandelen til og fra Norge.

Tall og fakta om grensehandel finner du her

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: