- Dette er svært gledelig, sier Petter Nome som er administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). Det er slik at det store flertallet av småbryggeriene holder til i utkantkommuner, så her handler det om ganske massiv næringsutvikling med positive ringvirkninger for reiseliv og lokal matproduksjon.
Videre ser vi på dette som et tiltak som støtter opp om en sunn og ansvarlig drikkekultur der det handler om smak og opplevelse - ikke om å drikke mest mulig. Dette er noe de store bryggeriene også støtter. De små gründerbedriftene har stått for omfattende innovasjon i næringen og har løftet omdømmet for hele bransjen.
Småskalabryggeriene sto i 2017 for 25 prosent av sysselsettingen i norsk bryggerinæring og 4,4 prosent av ølkonsumet i Norge.
Disse omfattes av avgiftsreduksjonen:
Små bryggerier, som er juridisk og økonomisk uavhengig av andre bryggerier, som produserer på en eiendom adskilt fra andre bryggerier og ikke brygger på lisens.
Dette er forslaget:
- Forslaget omfatter bryggerier som produserer under 500 000 liter øl med styrke fra 3,7 til og med 4,7 volumprosent alkohol. Det vil si øl som kan selges i butikk
- Avgiftslettelsen gjelder for omsetningen av de første 200 000 literne
- Det gis 20 prosent avgiftsrabatt for de første 50 000 literne
- 15 prosent rabatt for volum mellom 50 000 og 100 000 liter
- 10 prosent rabatt for volum mellom 100 000 og 150 000
- 5 prosent rabatt for volum mellom 150 000 og 200 000 liter
- Maksimalt kan avgiftsrabatten utgjøre 550 000 kroner per bryggeri (med avgiftssatsene for 2018)
Avgiftsreduksjon kan tre i kraft når den er godkjent av ESA og vedtatt av Stortinget.