- Økte matpriser er også en konsekvens av politisk valg

Publisert

Kunde med handlevogn i dagligvarebutikk.

Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke

- Den høye prisveksten på mat er ikke bra for noen, og vi deler regjeringens bekymring for utviklingen. Samtidig må vi ha med oss at prisøkningene ikke er et særnorsk fenomen, og at årsakene til prisøkningene først og fremst finnes i mangedoblede energikostnader og økte priser på råvarer og andre innsatsfaktorer, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Torsdag 12. januar hadde næringsminister Jan Christian Vestre og landbruks- og matminister Sandra Borch invitert et knippe daglivareprodusenter og dagligvarekjeder til separate møter for å fortelle om hva de mener er årsakene til prisøkningen på dagligvarer. Blant aktørene som var invitert var Orkla, Nortura, de tre dagligvaregrupperingene og NHO Mat og Drikke.

- Det er svært godt kjent at alle aktører i verdikjeden for mat og drikke har hatt uvanlige store kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer det siste året. At dette nødvendigvis vil måtte få konsekvenser for prisene, var kjernen i vårt budskap med statsrådene, sier Petter Haas Brubakk som representerte NHO Mat og Drikke i møtet. - Det er også viktig å understreke at de norske matprisene ikke har økt mer enn prisene har økt i andre europeiske land, sier han.

- Kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap

Brubakk sier at ingen, hverken produsenter, dagligvareaktørene eller forbrukerne, er tjent med sterk vekst i matvareprisene. – Når matprodusenter i perioder har opplevd en tidobling i energiprisene, kan det ikke overraske noen at disse kostnadene vil vises igjen lengre ute i verdikjeden og til slutt havner hos forbrukerne, sier han.  Han sier at regjeringen i dialogen med næringslivet om utviklingen i energikostnadene har understreket at bedrifter i et marked må drive for egen regning og risiko, og at staten ikke kan gripe direkte inn, selv når energiprisene mangedobles. - Økte matpriser er dermed også en konsekvens av et politisk valg. Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap, sier Brubakk.

- Hilser regjeringens utredninger velkommen, men advarer mot mistenkeliggjøring

I etterkant av møtet lanserte de to statsrådene tre tiltak som de hevder vil bidra til å få mer innsikt i hvordan prisdannelsen fungerer i dagligvaremarkedet:

  • Gjennomføre en marginstudie som skal bidra til å se hvordan marginene fordeler seg i verdikjeden  
  • Konkurransetilsynet skal sjekke om det foregår en prissignalisering i markedet
  • Utredning om hvordan prisdannelsen i markedet skjer

- Mer kunnskap og bedre innsikt er alltid er godt utgangspunkt for enhver debatt, og vi imøteser solide, faglige rapporter fra Konkurransetilsynet og de utrederne regjeringen velger. Samtidig forventer jeg at både næringsministeren, konkurransedirektøren og andre som uttaler seg også tar hensyn til at hele verdikjeden har vært gjennom og er under et voldsomt press først gjennom pandemien og nå som følge av krigen i Ukraina, og ikke bidrar til en mistenkeliggjøring av en hel næring, avslutter Brubakk.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: