NHO Mat og Drikke

Innhold

Vil ha ny gartnerutdanning nå

Nyhet, Utdanningspolitikk

Publisert

Nærbilde av hender som planter frø i jorda

Foto: Pexels

Faglig råd naturbruk vedtok i møte 24.oktober at de støtter Gartnerforbundets ønske om å få på plass fagutdanning med fagbrev i gartnerfaget nå. Den foretrukne utdanningsmodellen er en såkalt 2+2 modell, altså en fagutdanning med opplæring i skole og bedrift og med avsluttende fagprøve.

Faglig råd vil arbeide videre mot Utdanningsdirektoratet for å få utdanningen på plass uten unødig tidsbruk. Så lenge næringen vil ha lærlingeordning og partene i arbeidslivet er enige, burde en 2+2-modell bli innført rimelig raskt. En strukturendring vil kun gjelde for Vg3 gartnernæring, ikke agronomen som også er med i forsøket som løper ut 2020.

Bakgrunnen for denne siste utviklingen i saken er at Gartnerforbundet har sendt en henvendelse til Faglig råd for Naturbruk der de informerer om at det arbeides med en søknad om 2+2-modell i Vg3 gartnernæring. Gartnere er klare på at en 2+2-modell er bedre enn yrkeskompetanseløp.

- Utdanningen har nå nesten ingen søkere, og faget i sin nåværende form er nesten utradert, samtidig som behovet for denne type arbeidskraft er stort. Da er det ingen grunn til å vente. Vi vet nok til å gå videre med denne saken og få på plass en fagutdanning i gartnerfaget, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.

Parallelt med denne nye prosessen om å få etablert en gartnerutdanning med fagbrev nå, arbeider vi videre for at de skolene som er i gang med forsøket med gartner- og landbruksutdanningen skal få lov til å videreføre utdanningene hvis de selv ønsker det, i påvente av at en permanent ordning er på plass.

Les også: Får videreføre fagutdanning i gartnerfaget

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: