NHO Mat og Drikke

Innhold

Vellykket samarbeid mellom bedrifter og fagutdanning i Østfold

Nyhet, Utdanningspolitikk, Jobb og utdanning

Publisert

MatfagNett Østfold er et godt eksempel på vellykket samarbeid mellom matbransjen og fagutdanningen for å sikre bedriftene i regionen tilgang på nok relevant kompetanse.

Østfold har sammen med Oslo, Akershus og Vestfold den prosentvis største andelen av bedrifter, sysselsetting og produksjonsverdi i den norske mat- og drikkenæringen (Mat og Industri 2014). Næringen har et økende behov for tilgang på kvalifisert arbeidskraft, og bedriftene i melder spesielt om økt behov for fagarbeidere med en kombinasjon av matfaglig og teknologisk kompetanse.

Derfor er det bekymringsfullt at det er få søkere til relevante fagutdanninger. Søkertallene til teknikk og industriell produksjon har gått ned i Østfold, og det har i flere år vært få søkere til restaurant- og matfag, spesielt industriell matproduksjon og kjøttfagene. I tillegg fører den teknologiske utvikling til at innholdet i utdanningene må justeres for å møte bedriftenes kompetansebehov. 

" I vår generalplan ligger økt teknisk og teknologisk kompetanse, automatisering av manuelle arbeidsstasjoner og forbedring av vareflyt som vårt overordnede mål. Dette vil vi ikke kunne gjennomføre uten tilføring av teknisk personell med automasjon i sin grunnutdannelse. Det er viktig at vi samarbeider med skolen slik at de vet hva slags kompetanse vi trenger, " sier Eirin Skovly, fabrikksjef ved Stabburet Råbekken.

MatfagNett Østfold ble etablert for ett år siden, med mål om å styrke kvalitet og relevans i fagutdanningen og sikre mat- og drikkenæringen i Østfold tilgang til fagarbeidere med rett kompetanse.

"Matindustrien i Østfold har et økende behov for tilgang på kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer. Nær kontakt mellom lokalt næringsliv og relevante skoler gir bedre yrkesveiledning, hever kvaliteten i utdanningen, styrker elevenes muligheter på arbeidsmarkedet og sikrer bedriftene tilgang på fagarbeidere med rett kompetanse", sier påtroppende regiondirektør i NHO Østfold, Roald Gulbrandsen.

I tillegg til rekrutteringsarrangementer, holder bedriftene i MatfagNett foredrag for elever, inviterer lærere og skolerådgivere på bedriftsbesøk og arbeidspraksis, tar elever inn i praksisplasser og i lære. Engasjerte utdanningsledere og lærere på Glemmen og Mysen, og fagkonsulenter fra fylkeskommuner deltar i ulike nettverksaktiviteter sammen med representanter fra bedriftene. Dette bidrar til bedre forståelse av hverandres systemer og bygger gode relasjoner.

16. juni inviterer NHO Mat og Drikke, Østfold Fylkeskommune og MatfagNett Østfold representanter fra næring og utdanning i Østfold, til dialogmøte om utfordringer knyttet til fremtidens kompetansebehov i mat- og drikkeindustrien.

I MatfagNett Østfold deltar Mills, Nortura Sarpsborg, Orkla Foods Råbekk, Lantmännen, Ertnes, Brynild, Glemmen og Mysen videregående skole, seksjon for opplæring i skole og bedrift ved Østfold fylkeskommune, Kurs og Opplæringskontoret for Salgs- og Matfagene (K-O-M), OKIndustri og NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: