NHO Mat og Drikke

Innhold

Regjeringen bør videreføre forsøket med fagbrev som gartner i påvente av en permanent ordning

Nyhet, Utdanningspolitikk

Publisert

Nærbilde av hender som planter frø i jorda

I dagens Nationen leser vi om mangelen på utdannede gartnere, om videregående skoler som ønsker å tilby utdanningen, og om et vellykket forsøk med fagbrev for gartnere og agronomer som nå skal avsluttes. Foto: Pexels

Det sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver utdanning og kompetanse i NHO Mat og Drikke.

I Nationen 3. oktober 2018, (bak betalingsmur), leser vi om mangelen på utdannede gartnere, om videregående skoler som ønsker å tilby utdanningen, og om et vellykket forsøk med fagbrev for gartnere og agronomer som nå skal avsluttes.

- Det burde være mulig å videreføre dette forsøket i påvente av en permanent ordning, som jeg er sikker på vil komme, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver utdanning og kompetanse i NHO Mat og Drikke.

Lynghaug er også nestleder i Faglig råd naturbruk, som ønsker at forsøket videreføres to år til, i de fylker og naturbruksskoler som ønsker dette. Vi sender i disse dager ut en forespørsel til skolene om hvem som ønsker å søke om å videreføre forsøket, før vi henvender oss til utdanningsmyndighetene.

I dag er agronom og gartner de eneste yrkene innen naturbruksutdanningene som ikke fører frem til læretid og fagbrev. I 2014 ble det igangsatt forsøk med fagbrev og læretid i disse fagene også.

- Evalueringen av forsøket så langt er overveldende positivt. Det kom frem på en Dialogkonferanse som ble avholdt 10. september. Skolene og lærebedriftene har bygd seg opp kompetanse og erfaring. Det vil være bortkastede ressurser å måtte legge rekrutteringen og skoletilbud som nå er opprettet brakk i tre år i påvente av oppretting av permanente utdanningsløp, sier Lynghaug.

Selv om mange landbruksskoler kan tilby en stor grad av praktisk undervisning selv, burde ingen la seg forbause av at lærlingordningen viser seg å være bedre egnet til å utdanne fagarbeidere. Alle fag læres best i praksis, også fagenes teori læres best gjennom praktisk arbeid avslutter han.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: