Som overordnet målsetting skal hovedprosjektet realisere følgende visjon:
Bedriftene skal gjennom samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og de ansatte finne egnede virkemidler og metoder for å tilegne seg kunnskap om å ta i bruk digitalisering og automatisering i sin bedrift. 19 bedrifter deltar i prosjektet som samarbeidspartnere. De får hjelp og veiledning til egne kompetanseprosjekt. Resultater og erfaringer fra prosjektet skal i ettertid komme hele matindustrien til gode.
Industriell produksjon er inne i et skifte. Ny teknologi og utstyr blir billigere for hvert år og lettere tilgjengelig. I norsk matindustri, både den landbaserte og i sjømatindustrien, investeres det i moderne produksjonsutstyr. Dette krever påfyll av kompetanse eller kanskje helt ny kompetanse hos operatørene i bedriftene. I tillegg peker mange av bedriftene i prosjektet på behovet for å utvikle organisasjonsstrukturen.
Viktige satsingsområder for arbeidet som ble avdekket i forprosjektet var:
- Kompetansekartlegging og kompetanseplaner med tanke på fremtidens behov, herunder ulike typer fagbrev, digital kompetanse og teknisk kompetanse.
- Utvikle en bedriftskultur som fremmer samarbeid og endringsvilje.
- Kontinuerlig forbedring/medarbeiderdrevet innovasjon som en integrert del av den daglige driften.
- Utprøving av digitale verktøy for samarbeid og kontinuerlig kompetanseutvikling i bedriften.
En satsing på kompetanse i matindustrien er helt avgjørende for å sikre konkurransekraft og omstilling. Vi vet at matindustrien er i teknologifronten på flere områder, samtidig som 6 av 10 medlemsbedrifter melder at de har et udekket kompetansebehov. Prosjektet Matindustrien 4.0 har som oppgave å bidra til å bedre denne statistikken.
(Prosjektet pågår. Saken oppdateres fortløpende. Sist oppdatert 9. mars 2020)