NHO Mat og Drikke

Innhold

Lars skal ta matindustrien inn i fremtiden

Nyhet, Utdanningspolitikk

Publisert

Portrettfoto av Lindland

Lars Lindland, prosjektleder i Matindustri 4.0 som har oppstart i januar 2019. Foto: Øyvind Haram, Sjømat Norge

Vil robotene lage all mat? Hva med de ansatte? Lars Lindland tar utfordringen. Han er klar for Matindustri 4.0.

Fakta om Matindustri 4.0:

Et samarbeid mellom Sjømat Norge, NNN og NHO Mat og Drikke. Prosjektet samler omlag 20 bedrifter. Gjennom partssamarbeid, nettverksbygging og digitale møteplasser skal de etablere arbeidsmetoder og tilegne seg kunnskap om å ta i bruk digitalisering og automatisering i matindustrien.

- Jeg gleder meg til å gå løs på jobben, besøke alle bedriftene og bidra til at vi sammen skal gi hele bransjen det kompetanseløftet som kreves.

35 åringen fra Oslo står foran en krevende utfordring. Nylig ble han ansatt som prosjektleder for Matindustri 4.0.

- Enkelt forklart handler dette om hvordan matindustrien skal møte fremtiden. Hvordan kan hele næringen ta det kompetanseløftet som kreves for at vi fortsatt skal produsere god mat og drikke her i landet.

Relevant erfaring

Matindustri 4.0 er et felles samarbeidsprosjekt mellom Sjømat Norge, NHO Mat og Drikke og Norsk Næring- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Tanken er at bransjen på tvers kan møtes, lære og finne nye digitale samhandlingsarenaer.

- Det handler om tverrfaglig samarbeid på tvers av avdelinger, både internt i bedriftene og det å lære av både konkurrenter og andre matprodusenter, forteller Lindland, som har lang fartstid fra koblingen mat og kompetanse.

- Jeg har fagbrev kokk og er fagarbeider i industriell matproduksjon, og har jobbet både på Freia og i Arcus med blant annet prosessoptimalisering og kompetanseheving. De siste seks årene har jeg jobbet i Oslo kommune Utdanningsetaten som informasjonsmedarbeider og prosjektleder knyttet til fag- og yrkesopplæring.

Oppstart for det 2-årige prosjektet er i januar 2019.

Enormt behov

De tre partene i Matindustri 4.0 gjennomførte allerede i 2017 et prøveprosjekt som viste at et digitalt kompetansefaglig fellesløft er nødvendig for norsk matvareproduksjon.

- Det er jo undersøkelser som viser at bedriftene har et udekket kompetansebehov. Tiden er med andre ord absolutt inne for å gjøre noe med dette.

Hva gleder du deg mest til å ta fatt på?

- Spørsmålet rundt ny teknologi. Hvordan skal vi ta det i bruk? Hvordan skal vi samtidig bruke kompetansen som er i bedriftene. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt i disse utfordringene.

Prosjektet vil samle om lag 20 bedrifter fra matvarebransjen. Det vil bli gjennomført både digitale møtearenaer i tillegg til flere fysiske samlinger. Målet er å gjøre bedriftene bedre rustet til å møte de digitale kompetanseutfordringene som er på full fart inn i bransjen.

Virker dette interessant for din bedrift? Det er fortsatt mulig å bli med på prosjektet. Da kan du ta kontakt med Espen Lynghaug.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: