- Ingen skal gå ut på dato i det norske arbeidsliv

Publisert

Solberg på scenen i Oslo Spektrum under NHOs årskonferanse 2018

- Ingen skal gå ut på dato i det norske arbeidslivet, sa statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale. Her er hun på scenen i Oslo Spektrum under NHOs årskonferanse der temaet var verdien av arbeid. Foto: Aleksander Andersen.

Kompetansepolitikken må rustes kraftig opp, i møtet med digitalisering og automatisering.

Dette var ett av budskapene fra statsminister Erna Solberg på NHOs Årskonferanse 9. januar. NHO Mat og Drikke mener Fagskolene må få en større rolle i dette arbeidet, og foreslår en styrking av denne sektoren i neste års statsbudsjett.

Mange må fylle på eller ta ny utdannelse

- Vi må forberede oss på en helt ny fremtid der digitalisering skyter fart på utviklingen i arbeidsliv og samfunn for øvrig. Mange av oss må derfor fylle på utdannelsen, eller kanskje til og med ta en helt ny. Målet må være at ingen skal gå ut på dato i det norske arbeidslivet. Dette sa Erna Solberg i sin nyttårstale.

NHO Mat og Drikke er fornøyd med at Statsministeren er så klar på at etter- og videreutdanning må bli den neste store utdanningsreformen.

- Mat- og drikkevareindustrien er ikke bare landets største industri, men også en av de mest høyteknologiske. På noen områder leder vi an, for eksempel i bruken av roboter, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

Les også: Leder an i robotisering

NHOs kompetansebarometer 2017 viste at matindustrien faktisk er ledende i Norge på implementering av roboter. Hele 29 prosent av bedriftene har allerede tatt i bruk robotteknologi, og like mange har planer om det.

Dette krever ny kompetanse. I matindustrien kan man nesten si at produktene får stadig lenger holdbarhet, mens kompetansen får stadig kortere.

Over 90 prosent av bedriftene er mindre fornøyd med hva som finnes av kurs og utdanningstilbud innen etter- og videreutdanning. En del av dette store tallet skyldes nok lite kunnskap av hva som finnes av tilbud, men det er åpenbart at her har vi et stort gap mellom tilbud og etterspørsel, og det gapet må tettes.

Vil satse på Fagskolen

- Fagskolen kan være en viktig brikke i å redusere det udekkede behovet for yrkesfaglig kompetanse og bidra til å raskt utvikle ny kompetanse i tråd med endringer i arbeidslivet, sier Sletnes.

NHO Mat og Drikke har derfor i vårt innspill til neste års statsbudsjett foreslått for Kunnskapsdepartementet at antall fagskoleplasser må dobles sammenlignet med dagens nivå. Hele 7 av 10 av medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke forventer en økning av behovet for fagskoleutdannede frem mot 2020. Men mange sliter med å få tak i denne kompetansen. Det er alvorlig for konkurransekraften til bedriftene. Antallet studieplasser i Fagskolen bør dobles i forhold til dagens nivå.

NHO Mat og Drikke mener fagskoletilbudet må styrkes og antall studieplasser må dobles fra dagens nivå på 15000.

Vi ønsker også at fagskolene kan tilby skreddersydde utdanninger som gjerne er kortere og mer målrettet på enkelttemaer enn den vanlige modellen med utdanninger fra seks måneder til to års lengde. Det bør også settes av midler til å utvikle en mer digital undervisningsform enn i dag, noe som vil gjøre det enklere å kombinere fagskoleutdanning med arbeid.

Vi merker oss at NIFU er bekymret for UH-sektorens omstillingsevne og evne til å levere den kompetansen som er relevant for fremtidens arbeidsliv. Det bekymrer oss også, og vi vil bidra til å løfte denne problemstillingen politisk i tiden som kommer, sier Sletnes.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: