Fagbrev på jobb skal være en mer fleksibel vei mot fag- og svennebrev uten at kravet til kompetanse hos de som avlegger fagprøven reduseres. Fag- eller svenneprøven skal være den avsluttende vurderingen av kandidatene som må ha gjennomgått sentralt gitt skriftlig eksamen eller andre likeverdige vurderingsformer som viser kompetansen i lærefaget.
Fast ordning fra sommeren 2018.
Fagbrev på jobb har sitt opphav i Stortingsmeldingen "På rett vei" 2012-2013 som beskriver behovet for flere og mer fleksible veier til fag- og svennebrev. Ordningen har vært testet ut siden 2014, særlig i helse- og oppvekstfagene. Nå blir ordningen permanent, og kan opprettes i de fag det enkelte faglige råd anbefaler.
- Jeg tror dette er en modell som kan passe også i våre bransjer, sier spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug. En skreddersydd oppfølging av voksne arbeidstagere som har praksis i faget fra før kan klart gi en noe kortere og mer effektiv vei til fag- eller svennebrev. Den voksne arbeidstageren beholder sin lønn under opplæringstiden, og bedriften får læretilskudd.
Et absolutt krav når det innføres nye fagopplæringsmodeller som fagbrev på jobb er at fag- og svenneprøven skal være den samme som for lærlinger og praksiskandidater.
Hos Bakehuset blir den nye ordningen tatt godt imot
- Dette er en opplæringsmodell som kan bli aktuell for noen medarbeidere i våre bakerier, sier Hilde Melfald som er HR-sjef i Bakehuset. Vi satser tungt på fag- og yrkesopplæring og har blant annet bestemt at alle våre bakerier skal ta inn lærlinger hvert år. En forsterket modell i tillegg for opplæring av voksne som har opparbeidet seg noe praksis høres derfor interessant ut, og vil absolutt bli vurdert, sier hun.
Dette er fagbrev på jobb:
- Kravet er minst ett års relevant praksis før kontrakt skrives.
- Arbeidere må ha minst 50% stilling i opplæringstiden.
- Utgangspunkt for opplæringstiden er fagets vanlige læretid.
- Fylkeskommunen kan på bakgrunn av realkompetansevurdering godkjenne kortere opplæringstid.
- Det lages en opplæringsplan og tegnes kontrakt for hver kandidat.
- Lærebedriften får lærlingtilskudd Basis II for opplæringstiden.
- Arbeideren beholder sin lønn i opplæringstiden.
- Fag- og svenneprøven er lik for alle opplæringsmodeller.
Les også: Flere muligheter for ufaglærte til å ta fagbrev (på regjeringens nettsider)