Alle tilbudene i bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien er nettbaserte, gratis og kan tas i kombinasjon med arbeid.
Hva er bransjeprogrammet for kompetanseheving i mat- og drikkevareindustrien?
Bransjeprogrammet er et trepartssamarbeid mellom regjeringen og arbeidslivets parter. Målet med bransjeprogrammet er at ansatte i bransjer og sektorer med særlig behov, får nødvendig kompetanse for å mestre omstilling, og blir stående i arbeid. Programmet skal bidra til å øke deltakelsen i etter- og videreutdanning, særlig blant ansatte uten fagutdanning og blant fagarbeidere. Regjeringen stiller med penger til utvikling og igangsetting. Bedriftene og den enkelte arbeidstager må være villige til å bruke arbeidstid og fritid på kompetansehevingen. Tilbudet videreføres i 2021.
Enorm etterspørsel etter kompetanse
Våren 2020 ble ordningen med treparts-bransjeprogram for kompetanseutvikling utvidet med 120 millioner kroner. Denne utvidelsen medførte at også mat- og drikkevareindustrien fikk sitt eget bransjeprogram. I utgangspunktet ble det bevilget 15 millioner kroner til hvert bransjeprogram i 2020, noe som viste seg å bli for lite for denne bransjen.
- Bransjeprogrammet har vært en suksess, som blant annet manifesterer seg i at godt over 20 millioner kroner har blitt benyttet på kurs- og opplæringstilbud i matindustrien, sier Lynghaug . - Ved utgangen av 2020 har vi sammen med NNN og Sjømat Norge lagt til rette for 67 utdanningstilbud og kurs med over 5000 plasser. Mange kurs har blitt fulltegnet i løpet av kort tid, og nye klasser har blitt satt opp. Begrensningen har heller vært tilbydernes kapasitet til å tilby nok plasser raskt enn rekrutteringsgrunnlaget, sier han.
I det nye bransjeprogrammet som igangsettes i disse dager er det også mulighet til å kjøpe inn og utvikle helt nye utdanningstilbud, i tillegg til at de tilbudene som er igangsatt videreføres, forklarer Lynghaug. Da er vi avhengige av å få innspill fra bransjen om hvilke udekkede kompetansebehov de har.
Økt deltagelse i kompetanseutvikling
Målet for bransjeprogrammene er økt deltagelse i kompetanseutvikling i de bransjene som til enhver tid inngår i bransjeprogrammet. Tilskuddsordningen skal bidra til at bransjene får tilgang til relevant kompetanseutvikling. Det ble opprettet syv nye bransjeprogram i 2020 som et midlertidig tiltak for at permitterte, ledige og ansatte i bransjer som var rammet eller var i fare for å kunne bli rammet av arbeidsledighet, skulle få tilbud om kompetanseutvikling i tråd med bransjenes behov. I løpet av 2020 har bransjeprogrammet raskt fått på plass korte, nettbaserte utdanninger.
Tilbudene er tilpasset alle nivåer i bedriften, og omfatter tilbud innen personal- eller prosjektledelse, HMS, produksjonsteknologi, ulike sertifikater og matsikkerhet.
De fleste tilbudene er kortere kurs eller på videregående skoles nivå, og det er opprettet studieplasser og teorikurs for praksiskandidater i ulike fag. Det er også igangsatt fagskoletilbud i instruktøropplæring, og flere klasser i matindustriens eget fagskoletilbud i digitalisering og effektivisering av produksjonen.
Her finner du tilbudene som per i dag finnes i bransjeprogrammet