NHO Mat og Drikke, NNN, Sjømat Norge og Kompetanse Norge har til nå fått på plass 76 kurs og utdanninger som er tilbudt til over 5000 deltakere. Alle kurs- og utdanningstilbudene er gratis, nettbaserte og kan tas i kombinasjon med arbeid eller dagpenger.
Hva er bransjeprogrammet for kompetanseheving i mat- og drikkevareindustrien?
Bransjeprogrammet er et trepartssamarbeid mellom regjeringen og arbeidslivets parter. Målet med bransjeprogrammet er at ansatte i bransjer og sektorer med særlig behov, får nødvendig kompetanse for å mestre omstilling, og blir stående i arbeid. Programmet skal bidra til å øke deltakelsen i etter- og videreutdanning, særlig blant ansatte uten fagutdanning og blant fagarbeidere. Regjeringen stiller med penger til utvikling og igangsetting. Bedriftene og den enkelte arbeidstager må være villige til å bruke arbeidstid og fritid på kompetansehevingen. I forslag til statsbudsjett 2021 foreslår regjeringen å videreføre samtlige bransjeprogram, også dette.
Få fremtidsrettet mat- og drikkevareproduksjon med gratis Lean-kurs fra SINTEF
Et av de nye tilbudene fra januar 2021 er en rekke kurs i forbedringsarbeid fra SINTEF. Disse kursene hjelper deg med å effektivisere prosesser, og forbedre bedriften systematisk.
Kursene gjennomføres digitalt i kombinasjon med praktisk arbeid ute i bedrift.
Temaer som dekkes er intro til Lean, 5S, operatørvedlikehold, raske omstillinger (SMED), og A3 problemløsning.
- Vi vet at mange av bedriftene i matindustrien jobber med kontinuerlig forbedring. Her har de mulighet til å få oppdatert kunnskap og kompetanse fra en av de aller fremste på området, og det helt gratis. Å satse på kompetanseheving nå vil gi gevinst i fremtiden, sier prosjektleder for Matindustrien 4.0, Lars Lindland.
I høst kjørte SINTEF en prøverunde med kursene med svært gode tilbakemeldinger fra kursdeltakerne.
Påmelding til kursene finner du her
Vi inviterer også til informasjonsmøte i Teams med SINTEF, for de som ønsker mer informasjon. Følg lenkene for å delta: 2. desember kl. 14.00–14.30 eller 8. desember kl. 10.00–10.30.
Fagarbeideren i den digitaliserte næringsmiddelindustrien
Også det helt nye fagskolestudiet som er utviklet gjennom prosjekt Matindustrien 4.0 i samarbeid med Fagskolen Viken tilbys nå gjennom bransjeprogrammet.
Dette studiet gir deltakerne oppdatert kompetanse innen digital kommunikasjon, innsamling og tolkning av digitale data og kompetanse på utviklings- og endringsprosesser i produksjon.
- Fagskoletilbudet er utarbeidet på bakgrunn av behov matindustrien selv har meldt inn. Maskiner, utstyr og systemer krever stadig mer kompetanse av fagarbeideren. Dette behovet skal "Fagarbeideren i den digitaliserte næringsmiddelindustrien" være med på å løse, sier Lindland.
Som fagarbeider i næringsmiddelindustrien, får man med denne utdanningen muligheten til å løfte sin digitale kompetanse og bidra aktivt med utvikling og endring i egen bedrift.
Studiet starter opp allerede i desember.
Søk opptak her
Alle kurs- og utdanningstilbudene i bransjeprogrammet finner du på Kompetanse Norges nettside, og nye tilbud legges ut fortløpende.
Her finner du tilbudene som finnes i bransjeprogrammet.