Innhold

Er de nye læreplanene i yrkesfagene fremtidsrettede nok?

Nyhet, Kompetansepolitikk

Publisert

Elting av deig på bakeri

Foto: Shutterstock

Hvilke holdninger og ferdigheter bør fremtidens fagarbeider ha for å dekke kompetansebehovet i din bedrift? Det kommer nye læreplaner i alle yrkesfagene, og nå har du mulighet til å påvirke innholdet.

- NHO Mat og drikkes medlemsbedrifter er avhengige av en rekke yrkesfaglige utdanninger, og derfor minner vi på at høringsfristen på de nye læreplanene er 15. november, sier spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug. – Kom gjerne også med et høringssvar hvis du er enig i læreplanutkastene, så vi får en balansert tilbakemelding og ikke bare får høre fra de som vil endre noe, understreker han han.

Fagfornyelsen er i gang
I fagfornyelsen yrkesfag skal opplæringen og læreplanene være fremtidsrettede og relevante for elever, lærlinger og for arbeidslivets behov. Det innebærer blant annet at læreplanene skal legge til rette for progresjon i opplæringen. I høst tok skoleverket i bruk de nye læreplanene på Vg1, og nå ligger Vg2- og Vg3- læreplanene ute på høring.

Sluttkompetansen er viktigst
-For de som ikke har sett på læreplaner de siste årene kan det være greit å vite at det ikke står detaljert hva elevene eller lærlingene skal lære, men hva de skal kunne etter endt opplæring, den såkalte sluttkompetansen, sier Lynghaug.

Han sier at innholdet i læreplanene for yrkesfagene fra Vg1 til Vg3 derfor skal uttrykke hva som er den ønskede sluttkompetansen elevene eller lærlingene skal ha oppnådd etter fullført opplæring. – Elevene og lærlingene skal gradvis utvikle fagkompetanse og faglig selvstendighet og kunne begrunne sine valg. Når lærlingen har bestått fag- eller svenneprøven, vil han/hun ha en yrkesfaglig kompetanse som arbeidslivet etterspør. Det samme vil gjelde for elevene som fullfører i et av yrkeskompetansefagene. Derfor er det også nyttig å se på læreplanene på Vg2 og Vg3 i de aktuelle utdanningsløpene i sammenheng, og derfor er disse lagt ut på høring samtidig, avslutter han.

Her er alle de yrkesfaglige læreplanutkastene. 
Se hvorfor det er viktig at bedrifter gir sine innspill til de nye læreplanene.  

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: