- Vi må starte med barna

Publisert

En mor som setter en form med gratinerte poteter i komfyren mens sønnen ser på

Opplæring i hvordan man setter sammen et godt og næringsriktig kosthold begynner hos barna. Foto: Pexels.

Over 40 nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole er nå fastsatt, og skal tas i bruk fra skolestart høsten 2020. Læreplanen i faget mat og helse er en av disse, og NHO Mat og Drikke har fulgt arbeidet med den nye læreplanen.

NHO Mat og Drikke har som en av sine strategiske målsetninger at næringen skal øke verdiskapingen gjennom å legge til rette for et sunt, variert og balansert kosthold i befolkningen. Derfor har vi valgt å engasjere oss i hvordan faget mat og helse legges opp i den 10-årige grunnskolen, sier spesialrådgiver utdanningspolitikk og kompetanse i NHO Mat og Drikke,  Espen Lynghaug.

Godt resultat

Alt i alt er vi fornøyd med de nå vedtatte og forskriftsfestede læreplanene som foreligger. Målet har vært å balansere både kunnskap om kost og ernæring, bærekraft og matsvinn, og fortsatt ha tid til praktisk arbeid på kjøkkenet, der grunnlaget for ekte matglede jo legges, sier Lynghaug.

Det hjelper ikke å vite alt om næringsstoffene, hvis du ikke kan lage maten, sier han. Men, en alvorlig utfordring uansett kvaliteten på læreplanene, er mangelen på lærere med kompetanse i mat og helse. Bare 40 prosent av lærerne som underviser i mat og helse har selv utdanning i faget. Det er for dårlig. Derfor vil vi fortsatt holde det politiske trykket oppe også når det gjelder kvaliteten i grunnskolen, avslutter han.

Her finner du den nye læreplanen i mat og helse  (.pdf)

Mer praktisk læring

- Dette blir den største endringen av skolens innhold siden Kunnskapsløftet i 2006. Innholdet i skolen fornyes for å ruste elevene best mulig for fremtiden. Samfunnet endrer seg med ny teknologi, ny kunnskap og nye utfordringer. Dette stiller krav også til fremtidens skole, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) da han la frem de nye læreplanene 18. November.

Her finner du alle de nye læreplanene i grunnskolen og gjennomgående læreplaner i videregående skole

Sammenhengen i læreplanverket blir nå bedre og læreplanene blir endret både i form og innhold. Flere fag blir mer praktiske og utforskende. Det blir mer læring gjennom lek for de yngste barna. Kritisk tenking og kildekritikk blir en sentral del av flere fag. Det skal også bli mer tid til faglig fordypning.

Tre tverrfaglige temaer kommer inn i fagene der det er relevant. Disse temaene er: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring. Alle handler om sentrale samfunnsutfordringer.

Les også: Ny læreplan skal gi elevene tid til mer fordypning 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: