To viktige NOUer på under en uke
Opplæringslovutvalget leverte sitt forslag til ny opplæringslov fredag 13. desember. 17 desember overleverte utvalgsleder Ragnhild Lied deres forslag til endringer i videregående opplæring.
- Fra Arbeidslivets synspunkt er det milevis forskjell på disse to rapportene, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver utdanningspolitikk og kompetanse i NHO Mat og Drikke. Der hvor Opplæringslovutvalget foreslår å radere ut arbeidslivets parter i arbeidet med kvalitetsutvikling og dimensjonering, foreslår Liedutvalget å styrke trepartssamarbeidet.
Det er selvfølgelig en del gode forslag til endringer også i lovutvalgets rapport, som også passer godt sammen med Liedutvalgets forslag. Blant annet er det et fokus på å følge opp de som i dag ikke har reell mulighet til å bruke retten de har til å få en utdanning. Lovutvalget foreslår å innføre en rett til videregående opplæring for dem som har «brukt opp» ungdomsretten til videregående opplæring, men som ikke har oppnådd studiekompetanse, yrkeskompetanse eller annen planlagt sluttkompetanse. Dette passer sammen med Lied som ønsker å bytte ut dagens rett til tre års videregående utdanning med en rett til å få fullføre og ende opp med enten studie- eller yrkeskompetanse. Som Lied sa det, dette kommer til å koste penger, men det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, noe NHO Mat og Drikke er helt enig i.
Vil følge opp begge rapportene
NHO Mat og Drikke har tiltrådt NHOs arbeidsgruppe som i vinter vil følge opp begge rapportene, og vil også gjennomføre møter med impliserte parter som Yrkesopplæringsnemndene og opplæringskontorene.
Les også:
Utvalg foreslår rett til videregående opplæring for alle som har brukt opp ungdomsretten
Avgjørende med mulighet for livslang læring
Kan svekke forankring av trepartssamarbeidet
NOU 2019:25 Med rett til å mestre