NHO Mat og Drikke

Innhold

Rekordmange fikk læreplass

Nyhet, Utdanningspolitikk

Publisert

Jente med ryggsekk på gartneri

Rekordmange fikk læreplass i 2018. Den største økningen finner vi på utdanningsprogram for naturbruk. Foto: Leonie Christine on Unsplash

74 prosent av søkerne hadde ved utgangen av 2018 fått godkjente lærekontrakter. Det er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011.

Norge trenger flere gode fagarbeidere for at vi fortsatt skal være et bærekraftig velferdssamfunn. - Jeg er glad for at stadig flere elever får en læreplass, det er viktig for elevene og det er viktig for samfunnet. Derfor vil regjeringen fortsette å løfte yrkesfagene i tiden fremover, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra regjeringen.

Størst økning på Naturbruk

Den største økningen finner vi på utdanningsprogram for naturbruk. Dette er en gledelig utvikling, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke. I Naturbruksfagene er bransjen blant annet i gang med å prøve ut lærlingordningen i gartnerfaget og i landbruksnæringen. Vårt mål er å omgjøre dette forsøket til en permanent ordning. Det knytter seg også store forventninger til det nye dyrefaget som innføres i 2020, sier Lynghaug. - Mange bransjer, ikke minst dyreklinikkene, står klare med læreplasser i dette faget.

Fortsatt en jobb å gjøre i Restaurant- og matfagene

Også Restaurant- og matfagene har tatt imot mange lærlinger i 2018. Selv med et jevnt synkende elevtall har nesten 1500 lærlinger fått plass i matindustrien og serveringsbransjen. Dette tilsvarer 73 prosent av elevkullet, noe som ligger rett oppunder gjennomsnittet for alle fag på 74 prosent. Men fortsatt er det en jobb å gjøre her. Det burde være plass til flere lærlinger i matindustrien. - Ungdommen må også være villig til å flytte dit bedriftene og læreplassene befinner seg, sier Lynghaug.

Her finner du pressemeldingen fra regjeringen

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: