Innhold

Inviterte ministeren til samarbeid om rekruttering

Nyhet, Kompetansepolitikk

Publisert

Deltakerne på scenen under åpningen av Matstreif

Selve åpningen av årets Matstreif fant sted på Sentralen. I paneldebatten under åpningen deltok, i tillegg til landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad, Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, Grete Ingeborg Nykkelmo, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm og spesialrådgiver utdanningspolitikk og kompetanse i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug. 

Landbruks- og matdepartementet bør som grønn sektors fagdepartement delta mer aktivt i arbeidet med synliggjøring og rekruttering til restaurant- og matfagene, sa Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke til landbruks- og matminister Olaug Bollestad på Matstreifs åpningsseminar 6. september.

Vi som arbeider med å få ungdom til å velge matfagene har lenge hatt et ønske om at Landbruks- og matdepartementet  skal ta en mer aktiv rolle i det viktige arbeidet med synliggjøring og rekruttering til matfagene, sier Espen Lynghaug spesialrådgiver utdanningspolitikk og kompetanse i NHO mat og Drikke.

Grunnskolen svikter sin oppgave

På spørsmål om hva man kan gjøre for å øke kunnskapen om mat, og øke søkingen til matfagene, pekte Lynghaug på grunnskolen, hvor skoen trykker aller mest.

- Ett av de siste arbeidsrommene vi har igjen i grunnskolene er skolekjøkkenet. Faget Mat og helse er gjennomgående i alle de ti årene i grunnskolen. Dette burde og kunne vært et utstillingsvindu for matfagene, og et sted hvor matkunnskap og matglede kunne vokse. I stedet har vi endt opp med et utkast til læreplan som er så teoretisk at den i verste fall kveler matgleden, og intensjonen med faget. Når vi i tillegg vet at bare 40 prosent av lærerne som underviser i Mat og helse selv har utdanning i faget, er det ingen grunn til å undre seg over at matkompetansen er lav hos de aller fleste unge, og at søkningen til matfagene er svak, sier Lynghaug.

Fredag 6. september gikk startskuddet for Norges største matfestival, Matstreif, på Rådhusplassen i Oslo. Årets Matstreif retter seg spesielt mot ungdom og markerer deres plass i byggingen av matnasjonen Norge. Regjeringen og Stortinget har bestemt at Norge skal bli en matnasjon som er kjent og anerkjent for mat og drikke av høy kvalitet. Matstreif er et viktig utstillingsvindu og en møteplass for aktørene i mat- og drikkenæringen i Norge.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: