NHO Mat og Drikke

Innhold

Gjennomslag for ny gartnerutdanning

Nyhet, Utdanningspolitikk

Publisert

Nærbilde av hender som planter frø i jorda

Dette gjennomslaget betyr at bransjen nå vil få en gartnerutdanning med læretid og fagbrev. Foto: Pexels

Utdanningsdirektoratet har nettopp bestemt at en ny modell for utdanning i gartnerfaget skal sendes ut på høring sammen med de nye læreplanene i yrkesfagene. Dette betyr at bransjen nå vil få en ny gartnerutdanning med læretid og fagbrev.

- Utdanningen i dag, med tre års opplæring i skole, har nå nesten ingen søkere, og faget i sin nåværende form er nesten utradert, samtidig som behovet for denne type arbeidskraft er stort. Derfor er dette en riktig og gledelig utvikling i saken, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.

- Det er vanlig prosedyre at slike vesentlige endringer, som en ny utdanningsmodell i gartnerfaget, først skal ut på høring før et endelig vedtak fattes i Kunnskapsdepartementet. Men med en samlet næring som ønsker denne utdanningen, betyr dette vedtaket i Utdanningsdirektoratet at vi snart vil ha på plass en fagutdanning etter modellen 2+2, med to års opplæring i skole og to år i bedrift som til sist ender opp med et fagbrev i gartnerfaget, sier Lynghaug.

Faglig råd Naturbruk vedtok i møte 24. oktober i fjor at vi støttet søknaden fra Norsk Gartnerforbund om en ny fagutdanning i gartnerfaget, og har med jevne mellomrom purret opp søknaden og holdt saken varm i Utdanningsdirektoratet, som har hatt et stort arbeidspress grunnet fagfornyelsen som foregår både i grunnskolen og videregående skole.

Nøyaktig ett år senere får vi altså denne gledelige beskjeden om at en ny modell ligger klar til høring til vinteren, samtidig som læreplanene på Vg3-nivå, altså opplæring i bedrift, skal ut på høring.

Les også: Vil ha ny gartnerutdanning nå 

Les også: Prøveprosjekt for 2+2 ordningen er forlenget 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: