2 av 3 bedrifter i NHO Mat og Drikke ønsker et KompetanseFUNN

Publisert

Nina Solli på scenen da NHOs Kompetansebarometer 2018 ble lansert

Lansering av NHOs Kompetansebarometer 2018.

18. september 2018 ble NHOs Kompetansebarometer lansert for femte år på rad. I år var det særlig behovet for etter- og videreutdanning i bedriftene som ble belyst. 6 av 10 mat- og drikkebedrifter melder at de har et udekket kompetansebehov.

- Ordningene for å stimulere til økt etter- og videreutdanning må styrkes. NHOs Kompetansebarometer viser at over halvparten av NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter har et udekket kompetansebehov, som svekker konkurranseevnen. 70 % av våre medlemmer ser derfor behovet for å etablere en tilskuddsordning for etter- og videreutdanning, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.

NHOs Kompetansebarometer stiller noen av de samme spørsmålene til bedriftene hvert år. Det gir en mulighet til å se utviklingen i kompetansebehovet over tid. Barometeret har også en variabel del, i fjor var det digitalisering og robotisering som var tema, i år er det behovet for etter- og videreutdanning i bedriftene som er belyst.

Ønsker tilskuddsordninger til etter- og videreutdanning (EVU)

I år ble bedriftene bedt om å vurdere i hvilken grad eventuelle nye tilskuddsordninger kan øke deres engasjement i etter- og videreutdanning. Her er det flest bedrifter som oppgir at en ordning med skattefradrag for EVU-investeringer (såkalt KompetanseFUNN) kan bidra i den retning. 66 % av NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter mener at dette i stor eller noen grad kan bidra til økt EVU. Dette er et forslag som har vært diskutert i flere år og som derfor trolig er ganske kjent blant bedriftene. Det er også godt over halvparten av bedriftene som mener at annen støtte til EVU rettet mot fagbrev og fagskole er viktig.

Kompetanse er svaret på alt

- Uansett hvilken utfordring næringslivet har, er hele eller store deler av svaret kompetanse og utdanning. Fungerende administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid var klokkeklar i sitt åpningsinnlegg da NHOs årlige Kompetansebarometer den 18. september ble lansert. Næringslivet må de nærmeste årene skape 600 000 nye jobber som ikke finnes i dag. Dette stiller store krav til både myndighetene og næringslivet.

Almlid ble avløst på podiet av Kunnskapsminister Jan Tore Sanner som trakk frem behovet for fagarbeidere og det pågående storstilte arbeidet med yrkesfagløftet. Et annet viktig virkemiddel fra regjeringen er Kompetansereformen som handler om de som er i jobb i dag.

Vi holder på å miste forspranget til resten av verden, uttalte Sanner. Skal vi snu trenden kreves det et enda tettere samarbeid mellom arbeidslivets parter og myndighetene. Bedriftene må satse mer på kompetanse, og arbeiderne må være villig til å bruke også noe av sin fritid til å heve og fornye sin kompetanse.

  • Sentrale funn i NHOs Kompetansebarometer 2018

  • 6 av 10 av NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter mangler relevant kompetanse, og melder at de har et udekket kompetansebehov
  • 3 av 10 av NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter har vært nødt til å skrinlegge utvidelser, redusere virksomheten eller tapt kunder og markedsandeler på grunn av manglende kompetanse.
  • 70 % av medlemsbedriftene ønsker en tilskuddsordning for etter- og videreutdanning.

 Les mer og last ned hele barometeret her

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: