NHO Mat og Drikke

Innhold

Kompetanse og utdanning

Lærling

Foto: Shutterstock

NHO Mat og Drikke arbeider for å sikre våre medlemmer tilgang på rett kompetanse og legge til rette for systematisk kompetanseutvikling av medarbeidere i bedriftene. Gjennom samarbeid med utdanningstilbydere og myndigheter er NHO Mat og Drikke en aktiv part i utviklingen av norsk utdanningspolitikk og fremtidens utdanningssystem.

Innhold:

Rekruttering

Grunnskolen

Fag- og yrkesopplæring

Høyere utdanning

Livslang læring

Pågående og avsluttede prosjekter

Rekruttering

6 av 10 medlemsbedrifter melder at de har et udekket kompetansebehov. Bransjene behøver alt fra doktorgrad til ufaglært arbeidskraft, men i volum er det fagarbeidere det er aller størst behov for. Både tekniske og håndverksmessige ferdigheter etterspørres og er mangelvare i de fleste bransjene. Dette er en utfordring som ikke kan løses bare gjennom å arbeide med innholdet i utdanningene, men gjennom aktiv rekruttering og synliggjøring av bransjene og bedriftene. NHO Mat og Drikke arbeider derfor for at medlemsbedriftene skal ha tilgang på rett kompetanse over tid.

Saker vi jobber med innenfor rekruttering

  1. Nyhet, Utdanningspolitikk velgskog, rekruttering

    Nytt utvalg skal øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen

    Nå har et regjeringsoppnevnt utvalg fått i oppgave å finne ut hvorfor.

  2. Nyhet, Utdanningspolitikk rekruttering

    Regjeringsoppnevnt utvalg for rekruttering til matindustrien

    NHO Mat og Drikke er meget godt fornøyd med dette initiativet og er klar til å tiltre utvalget.

  3. Nyhet, Utdanningspolitikk rekruttering

    Nå kommer nye filmer i restaurant- og matfagene

    Filmene er et sentralt verktøy i rekrutteringen til bransjen.

Grunnskolen

NHO Mat og Drikke arbeider for at den 10-årige grunnskolen skal gi et godt grunnlag enten elevene vil velge en fagutdanning eller en lengere utdanning. Vi er særlig opptatt av at de praktiske og estetiske fagene blir ivaretatt. Fagene mat og helse og håndverksfagene får ikke tilstrekkelig fokus i skolen i dag. Det er bekymringsverdig både fordi fagene er viktige i seg selv, og som arena for samhandling og innlæring av andre fag, som for eksempel matematikk.

Saker vi jobber med rettet mot grunnskolen

  1. Nyhet, Utdanningspolitikk grunnskole

    Tett på - tidlig innsats

    NHO Mat og Drikke deltok på høringen.

  2. Nyhet, Utdanningspolitikk grunnskole

    - Vi må starte med barna

    Læreplanen i faget mat og helse er en av disse, og NHO Mat og Drikke har fulgt arbeidet med den nye læreplanen.

  3. Nyhet, Utdanningspolitikk grunnskole

    En mer praktisk grunnskole med tydeligere kompetansemål

    Noe NHO Mat og Drikke har jobbet for over lengre tid.

Fag- og yrkesopplæringen

Over 80 prosent av medlemmene i NHO Mat og Drikke har behov for fagarbeidere. NHO Mat og Drikke er involvert i utviklingen av fremtidens fag- og yrkesopplæring. Vi er formell part i flere faglige råd, og engasjerer oss i de utviklingsprosjekter og høringer som er relevante. Gjennom påvirkning av NHOs felles utdanningspolitikk øker vi muligheten for gjennomslag i saker som angår flere bransjer.

Saker vi jobber med rettet mot fag- og yrkesopplæring

  1. Nyhet, Utdanningspolitikk velgskog, Fagopplæring

    Nye læreplaner i yrkesfag

    De nye planene tas i bruk høsten 2020.

  2. Nyhet, Utdanningspolitikk Fagopplæring

    Sanner varsler ny stortingsmelding om den videregående opplæringen

    Mottok Liedutvalgets rapport i slutten av desember 2019.

  3. Nyhet, Utdanningspolitikk Fagopplæring

    Utvalg foreslår rett til videregående opplæring

    For alle som har "brukt opp" ungdomsretten sin.

Høyere utdanning

I tillegg til universitets- og høyskolesektoren vil høyere yrkesfaglig utdanning i regi av fagskolene bli stadig viktigere for bransjene i NHO Mat og Drikke. Vi arbeider for å få til et tettere samarbeid mellom bedriftene og utdanningstilbyderne for å sikre kvalitet og relevans i høyere utdanning. Det er politisk vedtatt at det skal etableres samarbeidsorganer og utvikles lokale strategier for samarbeid med arbeids- og næringsliv ved alle høyere utdanningsinstitusjoner. Særlig fagskolesektoren kommer til å spille en viktig rolle i regjeringens kompetansereform for livslang læring.

Saker vi jobber med innenfor høyere utdanning

  1. Politisk sak, Utdanningspolitikk Høyere utdanning

    Vil ha praksisprofessor

    Egne stillinger der det kreves erfaring fra arbeids- og næringsliv.

Livslang læring

Flere må stå lenger i jobb, samtidig som endringer i arbeidslivet gjør at vi trenger faglig påfyll raskere enn tidligere. Mange av oss må ta mer utdanning og opplæring. I årene som kommer vil digitalisering og automatisering i økende grad sette sitt preg på arbeidslivet. Omstilling er ikke noe nytt, men tempoet i den teknologiske utviklingen og endringene i samfunnet kommer raskere enn før. NHO Mat og Drikke engasjerer seg både politisk med rammebetingelsene og praktisk gjennom kompetanseprosjekter for å sikre at medlemsbedriftene har tilgang på rett kompetanse over tid. 

Saker vi jobber med innenfor livslang læring

  1. Nyhet, Utdanningspolitikk Livslang læring

    Kompetanse gir konkurransekraft

    Fagskolene med spissede utdanninger for fagarbeidere i industrien.

  2. Nyhet, Utdanningspolitikk, Statsbudsjettet SB2020, Livslang læring

    Statsbudsjettet 2020

    Positive tiltak innenfor utdanning og livslang læring. I tråd med tiltak NHO Mat og Drikke har arbeidet for.

  3. Nyhet, Utdanningspolitikk Livslang læring

    Ny rapport lagt frem 4. juni

    Lærekraftig utvikling — Livslang læring for omstilling og konkurranseevne.

Pågående og avsluttede prosjekter:
  1. Politisk sak, Utdanningspolitikk

    Prosjektet Matindustrien 4.0

    "Matindustrien 4.0" er et toårig kompetanseprosjekt som startet opp januar 2019 og eies av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke i fellesskap.

  2. Politisk sak, Utdanningspolitikk

    Kompetansebehovsutvalget (KBU)

    Kompetansebehovsutvalget ble etablert i 2017 med mandatperiode til 31. mai 2020. 10. februar 2020 la utvalget frem sin tredje og siste rapport. Formålet med KBU har vært å frembringe den best mulige faglige vurderingen av Norges fremtidige kompetansebehov.

  3. Politisk sak, Utdanningspolitikk

    Yrkesutdanning for gartnere og agronomer

    NHO Mat og Drikke har fulgt og vært en pådriver for et forsøk med yrkesutdanning for agronom og gartner i flere år. Forsøket ble startet opp i skoleåret 2014/15 og skulle etter planen avsluttes i 2020. Etter påtrykk fra blant andre NHO Mat og Drikke, ble forsøket forlenget til 2023, og vil evalueres i slutten av 2020. I november 2019 ble en ny modell for gartnerfaget sendt på høring, og fristen for å komme med innspill var 15. februar 2020.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: