NHO Mat og Drikke

Innhold

Jordbrukspolitikk

Kornåker

Foto: Betzy Hänninen

Mat- og drikkenæringen må ha tilstrekkelig tilgang til norske råvarer av en kvalitet og til en pris som sikrer næringens konkurransekraft overfor våre naboland og handelspartnere. Det er samtidig viktig å øke volumet i norsk matproduksjon i tråd med markedsutviklingen. En sterk og konkurransedyktig mat- og drikkeindustri er en forutsetning for at det skal kunne oppnås.

 1. Innspill til jordbruksoppgjøret 2018

  NHO Mat og Drikke mener at mat og drikkenæringens konkurransekraft må styrkes, og volum i råvareproduksjonen må sikres. Dette må også i år være viktigste grunnlag for jordbruksoppgjørets innretning.

For de fleste mat og drikkevarer gir ikke tollvernet rom for en særnorsk kostnadsvekst. Derfor må prisutviklingen på norske råvarer følge råvareprisutviklingen hos våre handelspartnere. Økt produksjon og konkurransedyktighet fordrer en tilfredsstillende økonomi i primærproduksjonen. Det sikres gjennom fortsatt effektivisering og kostnadsreduksjoner, markedsinntekter og budsjettstøtte.

Importkonkurransen i markedet har økt vesentlig de siste årene. Muligheten for å dekke inn en særnorsk kostnadsvekst gjennom å øke prisene i det norske forbrukermarkedet er derfor ikke tilstede. Mat- og drikkenæringen er opptatt av at et velfungerende importvern og støtten som gis over statsbudsjettet til jordbruket, kompenserer for merkostnadene i den norske verdikjeden for mat og drikke.

Her finner du NHO Mat og Drikkes bioøkonomistrategi (.pdf-format)

Aktuelt:
 1. Nyhet, Vekst og entreprenørskap, Norsk råvaretilgang

  GARTNER 2018: Grøntsektoren - en suksesshistorie

  Landbruks- og matminister Bård Hoksrud skrøt av grøntsektoren da han åpnet fagseminaret GARTNER 2018 på Lillestrøm. - Grøntsektoren er en del av landbrukets suksesshistorie, sa han.

 2. Nyhet, Norsk råvaretilgang

  Jordbruksoppgjøret 2018

  Mat- og drikkenæringens konkurransekraft må styrkes, og volum i råvareproduksjonen må sikres. Dette må også i år være viktigste grunnlag for jordbruksoppgjørets innretning, sier NHO Mat og Drikke i sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger.

 3. Nyhet, Norsk råvaretilgang

  Støtte for økt matproduksjon og konkurransekraft

  NHO Mat og Drikke er fornøyd med at Stortingets næringskomite i sin innstilling til jordbruksmeldingen legger vekt på økt matproduksjon og konkurransekraft, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter H. Brubakk.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: