Samarbeid om sukkerreduksjon fortsetter

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

Sukkerbiter i glass

Suzy Hazelwood_Pexel

Bedriftene har gjort en god jobb med å redusere tilsatt sukker i maten i Norge, men andelen skal reduseres enda mer. Nå er det igjen full fart på samarbeidet mellom matbransjen og myndighetene gjennom Intensjonsavtalen.

Arbeidet i Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold har pågått helt siden 2016 og er gjensidig og forpliktende samarbeid for om å få flere til å spise i tråd med kostrådene. Det er satt konkrete målsetninger som myndighetene, produsenter, handel og serveringsaktører i matbransjen skal nå sammen i den felles dugnaden for å forebygge sykdom og fremme god helse i befolkningen.

Reverserte avgifter
Et av målene er redusert inntak av tilsatt sukker. - Dessverre har dette samarbeidet ligget i bero siden 2018 da avgiftene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer og ble endret over natten som del av budsjettforliket om statsbudsjettet. Endringene i premissene og de grunnleggende forutsetningene for intensjonsavtalen ble av næringsaktørene oppfattet som et tillitsbrudd i samarbeidet. Senere er avgiftene reversert og endret, og høsten 2020 vedtok styret i NHO Mat og Drikke, etter dialog med Bryggeri- og drikkevareforeningen, at samarbeidet om reduksjon av tilsatt sukker kunne gjenopptas, sier Petter Haas Brubakk, direktør i NHO Mat og Drikke

Solid innsats fra bedriftene
Brubakk forteller at til tross for at samarbeidet har ligget i bero en lang periode har ikke arbeidet med sukkerreduksjon i den enkelte virksomheten stoppet opp, men at det tvert imot er arbeidet målrettet med å justere eksisterende resepter, lansere helt nye produkter og tilby mindre porsjoner. – Bedriftene gjør en solid innsats for å bidra til at forbrukeren får i seg mindre tilsatt sukker. Særlig har drikkevareprodusentene bidratt med å vri forbruket fra sukret til kunstig søtet brus, og gjort at Norge leder an i Europa målt i prosentandel sukkerfri brus, forteller han.

-Arbeidet bør fortsette
Da Helsedirektoratet la frem sin årlige rapport om utviklingen i norsk kosthold i desember, ble det konkludert med at målet i Intensjonsavtalen om maksimalt 11 energiprosent tilsatt sukker i kosten allerede var nådd, - Til tross for gode resultater bør arbeidet fortsette av hensyn til folkehelsen. I de nordiske næringsstoffanbefalingene står det at tilsatt sukker bør begrenses til under 10 energiprosent, sier han.

Høie presenterer ny innsikt
For å markere at samarbeidet om reduksjon av tilsatt sukker i regi av intensjonsavtalen er i gang igjen, blir det arrangert et webinar for aktørene den 15. februar. Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innlede webinaret før de nyeste tallene for omsetning og innhold av tilsatt sukker i mat og drikke i Norge blir presentert. Deretter vil det bli delt resultater, kunnskap og erfaringer fra det gode arbeidet som er gjort de siste årene fra flere av aktørene, som inspirasjon til å arbeide videre i egen virksomhet for fortsatt fokus på reduksjon av tilsatt sukker i mat og drikke.

Her kan du lese mer om webinaret og melde deg på.

Les mer om Intensjonsavtalen og hvordan din virksomhet kan bli med i samarbeidet om sunnere kosthold mellom helsemyndighetene og matbransjen her.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: