Salt i maten

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

Nærbilde av en saltbøsse

Foto: Pexels

Matindustrien bidrar til folkehelsen blant annet gjennom sitt arbeid med å redusere innholdet av salt i maten. For å lykkes må arbeidet skje gradvis, over tid og i fellesskap, og det er viktig at innsatsen synliggjøres fortløpende på næringsdeklarasjonene.

For mye salt fører til økt blodtrykk. Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse. Fortsatt spiser vi nesten dobbelt så mye salt som anbefalt, men det gjøres mye godt arbeid i matindustrien for å redusere innholdet av salt i maten.

Siden 2015 har nær 90 matprodusenter, serveringssteder, FoU-miljøer, bransje- og interesseorganisasjoner og helsemyndigheter samarbeidet om å redusere inntak av salt i befolkningen og øke bevisstheten om salt og helse gjennom Saltpartnerskapet.

Saltpartnerskapet står også for et av de seks innsatsområdene i Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold, nærmere bestemt innsatsområde 1 – reduksjon av saltinnholdet i næringsmidler og reduksjon av saltinntaket i befolkningen.

Partene har som målsetning at saltinntaket i befolkningen er redusert til 8 g pr. dag innen 2021. Som en hjelp har partene sammen utarbeidet en liste med veiledende saltmål for ca. 100 ulike matvarekategorier.

For å lykkes må saltinnholdet reduseres gradvis, over tid og i fellesskap, slik at befolkningen klarer å henge med på endringene og endre sin terskel for saltsmak.
Det er også viktig at den gode innsatsen som gjøres av alle matprodusentene synliggjøres underveis. Dette skjer ved at saltinnholdet i matvaren, som angis på i næringsdeklarasjonen, holdes oppdatert til enhver tid, både som merking på emballasjen og i relevante matvaredatabaser.

Her finner du mer informasjon om hvordan din virksomhet kan bli med i Saltpartnerskapet eller Intensjonsavtalen.

Du finner også mer informasjon på Helsedirektoratets nettsider:

Om Intensjonsavtalen

Om Saltpartnerskapet

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: