Grensehandel skaper tvil om kostholdstall

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

Utvikling i norsk kodthold. Tallene for 2018 presenteres.

Utvikling i norsk kosthold. Tallene for 2018 presenteres.

Nye engrostall for matforsyningen i Norge i 2018 er lagt fram av Helsedirektoratet. Dessverre gir manglende grensehandelstall usikre konklusjoner.

Presentasjonen av tallene for Utviklingen i norsk kosthold er et av årets høydepunkter hos Helsedirektoratet. Auditoriet fylles av industrirepresentanter, ernæringsforskere og presse. Årets presentasjon fant sted tirsdag 19. november. Da ble tallene for utvikling i kostholdet i Norge basert på landets matforsyning til og med 2018 lagt frem.

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold

Et usunt kosthold er blant de største risikofaktorene for sykdom og for tidlig død. Tilrettelegging for å gjøre det enklere å velge sunt er derfor svært viktig for folkehelsen. Her spiller matbransjen og helsemyndighetene på lag gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold 2016-2021 der det er satt mål om å redusere salt, sukker og mettet fett og øke inntak av frukt, grønt, bær, grove kornprodukter, fisk og sjømat.

Ved tolkning av det presenterte datagrunnlaget må man ha i mente at tallene for matforsyning er basert på statistikk over import, eksport, produksjon og omsetning av matvarer. Det vil si hvilke matmengder befolkningen har til rådighet på et engrosnivå i Norge. For informasjon om faktisk inntak må man se til forbruks- og kostholdsundersøkelser. Den siste store forbruksundersøkelsen ble gjennomført så langt tilbake som i 2012, og nye sammenlignbare tall mangler fortsatt.
Helsedirektoratet oppsummerer at kostholdet i Norge, sett over tid, har hatt en positiv utvikling. Dette er svært gledelig for folkehelsen. Sett nærmere på utviklingen i det kortere perspektivet, fra 2017 til 2018, er det endringer i engrostallene i både positiv og negativ retning.

I Helsedirektoratets pressemelding meldes det om historisk lavt forbruk av sukker i 2018 og at målene for sukkerinntak i Handlingsplan for et bedre kosthold fram til 2021 er nådd. Forbruket har falt med hele 1,7 kg sukker per person fra 2017 til 2018 og ligger nå på 23,9 kg sukker per person og år. Til sammenligning var forbruket 43 kg i år 2000.

Grensehandelen er en "joker" i dette bildet.
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke

- Det er bra at Helsedirektoratets undersøkelse viser at sukkerforbruket går ned i Norge. En viktig driver er trolig fortsatt overgang fra sukkerholdig til sukkerfri, (kunstig søtet), brus, der ingen land vi kan sammenligne oss med har så høy andel sukkerfri som Norge. Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at Norge har en sukkerfriandel på mer enn 55 prosent. Samtidig er grensehandelen en "joker" i dette bildet, sier Petter Haas Brubakk. Hverken næringslivet, helsemyndighetene eller andre har god oversikt over hva som handles i andre land, og særlig i Sverige, sier han. Det vi vet er at Statistisk sentralbyrås siste grensehandelsundersøkelse viser at grensehandelen økte med hele 9,6 prosent fra og med 3. kvartal 2018 til og med 2. kvartal 2019, sammenlignet med de fire foregående kvartalene.

For omsetning av frukt, bær, grønnsaker, grove kornvarer, fisk og sjømat ser man dessverre at pilene ikke peker oppover slik man ønsker og jobber for gjennom #MerAv-samarbeidet i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Det må også jobbes videre for å redusere inntaket av salt og mettet fett i befolkningen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: