- Gledelig at barn spiser mindre sukker

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

- At 9-åringer og 13-åringer spiser mye mindre sukker nå enn for 15 år siden, skyldes myndighetene og mat- og drikkeprodusentenes felles innsats for et bedre kosthold, sier adm. dir. i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Fakta om Ungkost:

Ungkost er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4. og 8.klasse.

Forskere ved Universitetet i Oslo har gjennomført kartleggingen og analysert resultatene, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Mattilsynet.

De ferske Ungkost-resultatene er den tredje nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og unge i Norge. De to forrige ble gjort i 1993 og 2000. Formålet er å følge utviklingen av barns kosthold over tid.

Kilde: Fhi.no

Den nye Ungkost-undersøkelsen, viser at norske barn får i seg mye mindre sukker enn i 2000. Hos 9-åringer er sukkerinntaket redusert fra 17,3 prosent av det totale energiinntaket i 2000, til 12 prosent i dag. Blant 13-åringer har andelen sukker i kosten sunket fra 19, 1 prosent til 12,4 prosent. 

- Utviklingen er gledelig, sier Brubakk. Et godt og langsiktig opplysningsarbeid har gitt større etterspørsel etter sukkerfrie produkter. Bedriftene har svart med å lansere stadig nye sukkerfrie alternativer, og redusert sukkerinnholdet i mange produkter. Det totale sukkerforbruket har aldri vært så lavt, og Ungkost 2016 bekrefter at også barna får i seg mye mindre sukker.

Nedgangen i 16-årsperioden siden forrige Ungkost-undersøkelse ble gjennomført skyldes i stor grad mindre inntak av brus og sukkerholdig saft. I samme periode har mange bedrifter lansert nye produkter med redusert sukkerinnhold, og jobbet aktivt med produktinnovasjon for å redusere sukkerinnholdet i eksisterende produkter. Som et resultat av dette står forbrukerne overfor et bredere vareutvalg og har større anledning til å gjøre gode valg for egen helse.

På tross av den markante nedgangen, er sukkerinntaket blant barn over anbefalingene fra Helsedirektoratet på maksimalt 10 prosent. Mat- og drikkenæringen fortsetter arbeidet for ytterligere reduksjoner i sukkerinntaket, parallelt med at vi jobber med reduksjon av salt og mettet fett. NHO Mat og Drikke har invitert myndighetene til et formalisert samarbeid for en bedret folkehelse, og foreslått en helhetlig intensjonsavtale som favner hele næringskjeden for å få ned salt-, fett- og sukkerkonsumet ytterligere.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: