Samarbeid gir forlenget levetid og redusert helserisiko

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

Det vanket skryt fra helseministeren da partene i avtalene presenterte sine resultater.

At det er redusert tonnevis med tilsatt sukker fra mat og drikke kom tydelig frem da partene i intensjonsavtalen om sukkerreduksjon møttes for å gjenoppta samarbeidet med myndighetene. -Bedriftene har tatt et tydelig samfunnsansvar, sa helseministeren.

Det vanket skryt fra helseminister Bent Høie da partene i avtalene presenterte sine resultater på oppstartswebinaret mandag 15. februar. Nå legges det planer for ytterligere reduksjon.

Arbeidet i Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold har pågått helt siden 2016 og er et gjensidig og forpliktende samarbeid mellom aktørene i matbransjen og helsemyndighetene for om å få flere til å spise i tråd med kostrådene. Et av målene er redusert inntak av tilsatt sukker. Etter at samarbeidet om dette målet har ligget i bero gjennom de siste to årene er samarbeidet om reduksjon av tilsatt sukker nå gjenopptatt.

Reduksjonsarbeidet har gitt resultater

- Jeg er utrolig glad og takknemlig for at vi har et så godt samarbeid med NHO Mat og Drikke og bransjen om å redusere sukkerinnholdet i den maten vi spiser og drikker i løpet av ukene, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie i sin hilsen til deltagerne. Han trakk frem at reduksjonsarbeidet har gitt resultater og at mye sukker er tatt ut av maten og drikken.

- Dette har bidratt til å forlenge befolkningens levetid og redusere risikoen for livsstilssykdommer. Et viktig utgangspunkt var at bransjen i Norge ønsker å ta et samfunnsansvar og er opptatt av helsen til kundene sine, og at vi som myndigheter ser at nettopp gjennom samarbeid kan vi oppnå mer sammen, fortsatte han.

Helsedirektoratet la frem tall som viser at målet som var satt for sukkerreduksjon i 2021 allerede ble nådd i 2019, da sukker i kosten står for 11 prosent av energiinntaket (E%). En analyse av tall for deklarert innhold av sukker i handelens produktdatabase Tradesolution viser også at sukkerinnholdet har gått ned i mange kategorier. Likevel er det fortsatt en jobb som må gjøres med å redusere ytterligere. Ifølge anbefalingene fra Helsedirektoratet bør sukker i kosten ikke overstige 10 E%.

Et viktig formål med å samle aktørene i intensjonsavtalen til seminarer og workshops er å dele kunnskap, gi motivasjon, engasjement og inspirasjon til arbeidet i egen bedrift.

Andel sukkerfri brus i Norge er på 60 prosent

Selv om samarbeidet om sukkerreduksjon har stått på pause har ikke arbeidet i den enkelte virksomheten stoppet opp. Det er arbeidet målrettet med å justere eksisterende resepter, lansere helt nye produkter, tilby mindre porsjoner og markedsføre og servere produkter og matretter som til sammen har bidratt til at forbrukeren får i seg mindre tilsatt sukker. Dette viste både produsenter, dagligvarehandelen og KBS fra Orkla, Lerum, Bryggeri- og drikkevareforeningen, NorgesGruppen og Reitan Convenience Norway frem i sine innlegg.

Særlig har omleggingen fra sukkerholdige til sukkerfrie drikker, både for brus og saft, stor betydning for den samlede sukkerreduksjonen. Helt ferske tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at andelen sukkerfri brus nå er på 60 prosent. - Dette er langt foran sammenlignbare land, og kanskje er Norge verdens sunneste brusmarked, kunne direktør Erlend Vagnild Fuglum fortelle.

Stor analysejobb foran oss

Tross de mange gode historiene om sukkerreduksjon som ble vist, delte også innlederne en bekymring for hvordan koronaviruspandemien har påvirket arbeidet. - Det er tegn som tyder på at inntaket av tilsatt sukker har økt som følge av endrede spisevaner og handlemønstre det siste året. Fasiten får vi imidlertid ikke før vi er tilbake til en normal livs- og arbeidssituasjon. - Det er klart at vi har en stor analysejobb foran oss for å forstå hvordan pandemien har påvirket sukkerinntaket. Dette må vi ta med i prosessen når det skal settes nye mål for en videreføring av intensjonsavtalen 2022-2025, som det arbeides med nå, sier fagsjef matpolitikk Anna Karlsen i NHO Mat og Drikke.

Webinaret ble avsluttet med en presentasjon av ny kunnskap om preferanse for søtsmak hos forbrukere. Seniorforsker Valérie L. Almli fra matforskningsinstituttet Nofima kunne fortelle at søtsmaken påvirkes av mange faktorer, som alder, individuelle forskjeller og forventninger. Det er fullt mulig å venne seg til mindre søtsmak. Dette er et godt utgangspunkt for fortsatt gradvis reduksjon av sukkerinnholdet i mat og drikke, sa Almli i sitt innlegg.

Les mer om Intensjonsavtalen og hvordan din virksomhet kan bli med i samarbeidet om sunnere kosthold mellom helsemyndighetene og matbransjen her.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: