Fortsatt samarbeid om sunnere kosthold – ny avtale signert

Nyhet, Kosthold og folkehelse

Publisert

#205

Statsråd signerer avtale.

Etter fire år med gode resultater for et sunnere kosthold og bedre folkehelse signerte helseminister Bent Høie og representanter for mat- og drikkenæringen, serveringsbransjen og dagligvarehandelen en ny samarbeidsavtale tirsdag 1. juni.

Avtalen er en videreføring av intensjonsavtalen som ble signert i 2016. Da ble mat- og drikkenæringen, dagligvarehandelen og myndighetene enige om en gjensidig forpliktende avtale for å legge til rette for et sunnere og mer balansert kosthold i befolkningen. Senere har også serveringsbransjen sluttet seg til arbeidet. Den nye avtalen tar sømløst over der den nåværende avtalen ender, fra januar 2022 til desember 2025.

-Vi mener at et forpliktende samarbeid mellom myndighetene og matbransjen er den beste løsningen for å løse folkehelseutfordringene relatert til usunt kosthold. Avtalen er høyt prioritert i mat- og drikkeindustrien. Vi tror at vi oppnår mer for folkehelsen ved å samarbeide fremfor å arbeide hver for oss, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Partene har blitt enige om følgende mål for avtaleperioden:

 • Reduksjon av saltinnhold i næringsmidler og matretter
  Regjeringen har som mål at saltinntaket i befolkningen er redusert til 7 g pr. dag innen 2025. Partene skal i medhold av denne avtalen bidra til at dette målet nås. Helsemyndighetene har et særskilt ansvar for at målet nås.
 • Reduksjon av tilsatt sukker i næringsmidler og matretter
  Partene har som mål at kostens innhold av tilsatt sukker er redusert til 10 energiprosent innen 2025
 • Reduksjon av mettet fett i næringsmidler og matretter
  Partene har som mål at kostens innhold av mettet fett er redusert til 13 energiprosent innen 2025
 • Øke befolkningens forbruk av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk med 20 prosent innen 2025
 • Påvirkning av forbrukeratferd for å bidra til sunnere kosthold gjennom bevisste og ubevisste valg hos forbruker.

Les mer om avtalen her

-For å oppnå målet om at flere i befolkningen skal ha et kosthold i tråd med kostrådene, kreves det at forbrukeren endrer adferd og faktisk gjør sunnere valg. Matprodusentene bidrar blant annet gjennom å tilby sunnere produkter og måltidsløsninger. Endring av adferd er imidlertid et langsiktig arbeid. Vi er glade for at vi er blitt enige om å videreføre det viktige samarbeidet gjennom intensjonsavtalen i en ny avtaleperiode, sier Brubakk.

Det arbeides nå med en prosess for signering av tilslutningsavtaler med de enkelte virksomhetene innen ny avtale trer i kraft. Her vil næringsorganisasjonene, inkludert NHO Mat og Drikke, bistå med det praktiske.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: