Geografiske opprinnelsesbetegnelser på mat og drikke i frihandelsavtaler

Nyhet, Handelspolitikk

Publisert

EU-falgget

Selv innenfor de rettslige sikre og forutsigbare rammene EØS-avtalen gir oss i EUs indre marked, har norske mat- og drikkeprodusenter opplevd misbruk av opprinnelsesbetegnelsene. Foto: Pexels

Norge forhandler for tiden frihandelsavtaler med blant annet Mercosur og med Kina. I begge disse avtalene vil handel med norske mat- og drikkeprodukter være en del av forhandlingene og muligens omfattes av den endelige frihandelsavtalen.

For norske mat- og drikkeprodusenter er det av avgjørende betydning at norske opprinnelsesbetegnelser på mat- og drikkeprodukter gis rettslig beskyttelse. Selv innenfor de rettslige sikre og forutsigbare rammene EØS-avtalen gir oss i EUs indre marked, har norske mat- og drikkeprodusenter opplevd misbruk av opprinnelsesbetegnelsene.

Klare bestemmelser på geografiske opprinnelsesbetegnelser er prinsipielt viktig for å sikre eierskap til norske produsenters varemerker når Norge fremforhandler frihandelsavtaler. NHO Mat og Drikke er kjent med at flere andre europeiske mat- og drikkeprodusenter har støtt på problemer med blant annet falske geografiske opprinnelsesbetegnelser på konkurrerende produkter i Kina.

Norske mat- og drikkeprodusenter må ha rettslig beskyttelse på sine produkter i frihandelsavtaler Norge inngår med land utenfor EØS. Dette er helt nødvendig for at mat- og drikkebedriftene som vil eksportere til disse markedene har trygghet for eierskap og inntekter fra produktene de selger.Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke

Dette har redusert verdien av disse produktene på det kinesiske markedet, samt medført kostbare prosesser med å få beskyttelsen produktene skal ha. Klare regler på geografiske opprinnelsesbetegnelser er i tillegg prinsipielt viktig fordi det danner mal for fremtidige revisjoner av eventuelle frihandelsavtaler med Kina og Mercosur, og fordi det danner mal for forhandlinger med andre land.

NHO Mat og Drikke forutsetter at Landbruks- og matdepartement og Nærings- og fiskeridepartement tar med krav om geografiske opprinnelsesbetegnelser på mat- og drikkeproduktene som er omfattet av frihandelsforhandlingene.

Dette brevet ble sendt til Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet 23. november 2018

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: