FoodDrinkEurope støtter EU-lov om god handelsskikk

Nyhet, Handelspolitikk

Publisert

Industriell matproduksjon

EU-kommisjonen vurderer å foreslå EU-lovgivning for å regulere konkurransen i verdikjeden for mat og drikke på EU-nivå. Foto: Shutterstock.

EU-kommisjonen vurderer i disse dager om den skal foreslå en EU-lov om god handelsskikk i verdikjeden for mat og drikke.

FoodDrinkEurope som NHO Mat og Drikke er medlem av støtter kommisjonens ønske om en EU-lov. FoodDrinkEurope sier i brev til kommisjonen at de ujevne konkurranseforholdene og maktkonsentrasjonen i dagligvareleddet på europeisk nivå svekker både lønnsomheten, investeringsevnen og innovasjonstakten i den europeiske mat- og drikkeindustrien. FoodDrinkEurope ønsker derfor at en EU-lov på dette området skal regulere alle kommersielle forhold i verdikjeden for mat og drikke, men sier samtidig at den skal utformes som et rammeverk, slik at hvert enkelt EU/EØS-land kan lage nasjonale løsninger.

- Det er ventet at kommisjonen legger frem forslaget for EU-parlamentet og EUs ministerråd 11. april. Dersom EU vedtar dette vil en slik lov også gjelde i Norge som en del av EØS-avtalen sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Dette er saken:

EU-kommisjonen vurderer å foreslå EU-lovgivning for å regulere konkurransen i verdikjeden for mat og drikke på EU-nivå. I EU er denne lovgivningen kjent som Unfair Trade Practices (UTP). Formålet er i utgangspunktet å styrke landbrukets posisjon ved å motvirke dagligvarekjedenes dominerende posisjon i verdikjeden for mat og drikke i EU-landene og i grensekryssende handel med mat- og drikkevarer. Siden har den europeiske mat- og drikkeindustrien sluttet seg til forslaget. EUs ønske om lovgivning skyldes i tillegg at 22 av de 28 EU-landene har en eller annen form for lovgivning og tvisteløsningsmekanisme for konkurransen i dagligvaresektoren, noe som har skapt et behov for å harmonisere lovgivningen på EU-nivå. En lovgivning på EU-nivå på dette området vil bli EØS-relevant, og må innføres i Norge som en del av EØS-avtalen. Dersom kommisjonen fremmer et forslag 11. april må dette behandles i Europaparlamentet og i EUs Ministerråd før det kan endelig vedtas. Denne prosessen vil ta inntil to år.

Her kan du lese FoodDrinkEuropes brev

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: