EU nærmer seg lov om god handelsskikk

Nyhet, Handelspolitikk

Publisert

Handler mat i butikken

Foto: Betzy Hänninen

EU-parlamentet, EU-kommisjonen og EUs ministerråd er nå enige om å starte utformingen av et EU-direktiv for Lov om god handelsskikk.

EU-parlamentet stemte fredag 25. oktober med overveldende flertall for å gå inn i en såkalt trillog (tre-parts forhandlinger) om den endelige utformingen av direktivet. Det er ventet at direktivet er ferdigforhandlet innen nyttår. EU ønsker med en Lov om god handelsskikk å gi både bønder og mat- og drikkeindustrien beskyttelse mot den dominerende innkjøpsmakten til de europeiske dagligvarekjeden. FoodDrinkEurope, som NHO Mat og Drikke er medlem av, har vært en sentral pådriver for denne loven, og vil fortette påvirkningsarbeidet gjennom trillog-forhandlingene.

- EU er en pådriver på dette området, og det er derfor viktig at et tverrpolitisk Storting har vedtatt at det også skal innføres en norsk lov om god handelsskikk i 2019 sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. På den måten vil Norge og EU ha sammenfallende lover om god handelsskikk fortsetter han.

Les også: Stortinget vedtar lov om god handelsskikk

Hele 20 av 28 EU-land har en slik lovgivning, og det er naturlig at EU innfører en harmonisert lov på feltet. De europeiske dagligvarekjedene har til siste slutt forsøkt å stoppe lovgivningen, men nå har altså EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs ministerråd (som representerer regjeringene i medlemslandene) skåret igjennom. NHO Mat og Drikke forventer et regjeringen påser at den norske loven blir innført uten forsinkelser.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: