EFTA-Mercosur: Balansert handelsavtale for mat- og drikkenæringen

Publisert

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Det er positivt at norske produsenter får bedre markedsadgang på blant annet storfesæd, levende svin, oster, bearbeidede produkter, vann, øl, akevitt, kosttilskudd og huder og skinn sier Petter Haas Brubakk.

De fire EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein og Mercosurlandene (Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay) har blitt enig om en omfattende handelsavtale etter mange års forhandlinger.

Avtalen er positiv for Norge fordi den sikrer lav toll og forutsigbare handelsvilkår med et svært viktig marked. Det er så lang ikke kommet mange detaljer om avtalen, men basert på det regjeringen har sagt så langt så er inntrykket at avtalen har fått til en rimelig god balanse mellom mat- og drikkenæringens offensive og defensive interesser.

Det er imidlertid svært uheldig at avtalen ble offentliggjort samtidig med krisen i Amazonas kombinert med brasilianske myndigheters tilsynelatende tilbakelente forhold til situasjonen. Norske myndigheter må uavhengig av handelsavtalen, følge denne situasjonen tett, blant annet for å bidra til at brasilianske myndigheter raskt finner løsninger på krisen. Soyaimporten og fôrproduksjon gjør at hele verdikjeden for mat og drikke påvirkes av de diskusjonene og utfordringene som blant annet NGOene trekker opp i forlengelsen av denne situasjonen. NHO Mat og Drikke merker seg i tillegg at disse utfordringene også adresseres i flere EU-land.

- Det er viktig at avtalen i hovedtrekk ikke går på bekostning av norsk produksjon av landbruksvarer, mat og drikke, og det er bra det ikke åpnes for mer import av storfe og svinekjøtt eller soya enn i dagens WTO-kvoter sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Når det gjelder den nye kvoten på import av 300 tonn kylling fra Mercosur må det stilles krav om at den ikke inneholder høyere verdier av medisiner og antibiotika enn det som er tilfellet for norskprodusert kylling.

- Det er positivt at norske produsenter får bedre markedsadgang på blant annet storfesæd, levende svin, oster, bearbeidede produkter, vann, øl, akevitt, kosttilskudd og huder og skinn avslutter Brubakk.

Mercosuravtalen er den største avtalen EFTA har inngått og åpner et stort og viktig marked for norsk næringsliv med nær 260 millioner mennesker. Mange norske bedrifter har virksomhet i Brasil og det er økende aktivitet i Argentina. Avtalen innebærer at 99,2 prosent av all norsk eksport av industrivarer og sjømat over tid blir tollfri. Norske bedrifter er svært opptatt av bærekraftig utvikling og har høye standarder. Ved å legge til rette for størst mulig næringssamarbeid vil norske bedrifter gjennom økt handel formidle høye krav til brasiliansk næringsliv.

EFTA har tilsynelatende ikke fått gjennomslag for geografiske opprinnelsesregler på mat- og drikkeprodukter i frihandelsavtalen, slik som EU fikk i sin tilsvarende Mercosuravtale. Dette er svært uheldig og vil være en viktig sak i NHO Mat og Drikkes videre dialog med regjeringen i oppfølgingen og implementeringen av avtalen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: