NHO Mat og Drikke

Innhold

Brexit: Regjeringen anbefaler bedriftene å forberede seg på en hard Brexit

Nyhet, Handel

Publisert

Nærbilde at EUs flagg og Storbritannias flagg

Utenriksministeren, næringsministeren og fiskeri- og sjømatministeren inviterte 4. september næringslivet til orientering om regjeringens arbeid med å forberede Brexit.

De tre statsrådene var tydelig på at den politiske situasjonen i Storbritannia er uoversiktlig, og at det på tross av alle politiske manøvreringer er reel fare for en såkalt hard Brexit, det vil si at Storbritannia trer ut av EU og EØS uten en overgangsordning.

Regjeringen sier samtidig at de frem til nå har hatt en god dialog med britiske myndigheter og har fått forhandlet fram midlertidige avtaler på luftfart, samferdsel, persontransport og handel med varer, dersom det blir en hard Brexit. De tre avtalene innebærer at dagens ordninger vi kjenner fra EØS-samarbeidet videreføres inntil Norge og Storbritannia finner permanente løsninger. Regjeringen sier samtidig at situasjonen nå er slik at Storbritannia, på grunn av den uavklarte innenrikspolitiske situasjonen, ikke har kapasitet til å forhandle en midlertidig avtale om handel med tjenester.

Dette er beklagelig, men utenfor norske myndigheters kontroll. De tre statsrådene understrekte videre at norske myndigheter har kontroll på alle sider ved konsekvensene av Brexit som Norge selv råder over og kan håndtere.

- Regjeringen har etter forholdene gjort en meget god jobb med å håndtere usikkerheten Brexit skaper, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. Vi anbefaler alle våre medlemsbedrifter å undersøke hvordan de blir berørt av Brexit, og ta kontakt med myndighetene dersom det er noe de lurer på, sier Brubakk.

De tre statsrådene understreket videre at norske bedrifter selv er ansvarlige for å gjennomgå sine forretningsområder for å se om de blir berørt av Brexit.

Det finnes mye nyttig informasjon på regjeringens nettsider om Brexit

NHO har laget en sjekkliste for Brexit som vi anbefaler bedriftene å bruke  

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: