- Klar anerkjennelse av hvor omfattende grensehandelen er

Publisert

smågodt til 7,90 pr hg

Metervis med godteri på den andre siden av grensen.

Næringskomitéen har vedtatt at regjeringen innen 1. juli skal utgi et permanent grensehandelsbarometer, samt at at regjeringen snarest mulig må legge frem en sak for Stortinget med tiltak på hvordan grensehandelen kan reduseres for å styrke konkurransekraften i norsk næringsliv.

 Næringskomitéens vedtak er en del av dagligvaremeldingen som ble vedtatt i dag, torsdag 21. januar. 

-Komitéens vedtak er en klar annerkjennelse av hvor stor og omfattende nordmenns grensehandel i utlandet er. Grensehandelen er under normale tider en utfordring for hele verdikjeden for mat og drikke i Norge, og at Stortinget nå forventer mer kunnskap og konkrete tiltak fra regjeringen, har vår helhjertede støtte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.  

- Det er mat- og drikkenæringen som bærer den største byrden med grensehandelen, og det er derfor svært gledelig at Næringskomiteen har vedtatt at regjeringen snarest mulig må legge frem en sak for Stortinget med tiltak for å redusere grensehandel, avslutter han.

Fakta om grensehandel:   
SSBs kvartalsvise grensehandelstatistikk viser at grensehandelen utgjorde 16 milliarder kroner i 2019. Grensehandelen er den største konkurrenten til den norske mat- og drikkenæringen.

Fra 2009 til 2019 vokste grensehandelen med over 55 prosent. Veksten er størst innenfor produktgrupper som har høye avgifter i Norge. Dette er i første rekke godteri, brus og mineralvann, alkoholholdige drikkevarer, snus og tobakk. Disse kategoriene utgjorde 51 prosent av samlet grensehandel i 2019, mens grensehandelen med ordinære dagligvarer utgjorde 34 prosent

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: