Balansert handelsavtale med Storbritannia

Nyhet, Handelspolitikk

Publisert

big ben

Foto: Marianna fra Pexels

Regjeringen la 4. juni frem frihandelsavtalen med Storbritannia til behandling i Stortinget. - Alt i alt har regjeringen forhandlet frem en god og balansert frihandelsavtale, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Alt tyder på at Stortinget nå etter alt og dømme rekker å ratifisere avtalen før sommerferien. - Det er bra for næringslivet som helhet og for mat- og drikkenæringen, sier Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
Frihandelsavtalen er kommet på plass som følge av Storbritannia har trukket seg ut av EU og med det også EØS-avtalen.

 – Forhandlingene med Storbritannia er de mest omfattende Norge har gjennomført siden EØS-avtalen ble til for snart 30 år siden.  Selv om deler av avtalen oppleves som utfordrende for norsk landbruk, har regjeringen langt på vei skjermet sensitiv norsk råvareproduksjon på tross av tøffe britiske krav om økt markedsadgang. Kvotene som Storbritannia har fått er enten videreføring av eksisterende handel eller på nivåer som i det store og hele ikke utfordrer produksjon og tilgang på norske råvarer. Tatt i betraktning at Storbritannia er en svært viktig handelspartner har mat- og drikkenæringen all grunn til å være tilfreds med dette forhandlingsresultatet, avslutter Brubakk.

Selv om dette er bred og omfattende handelsavtale som dekker både handel med varer og tjenester er frihandelsavtalen ikke er en fullgod erstatning for EØS-avtalen.  Avtalen inneholder i tillegg veterinærbestemmelser som vil bidra til å sikre mattryggheten og effektiv grensekontroll ved eksport og import av innsatsfaktorer Norge ikke produserer selv.

Frihandelsavtalen skal på høring i Stortinget tirsdag 8. juni. 

Les regjeringens nettsak av landbruksdelen av avtalen. 

Lenke til Stortingsproposisjonen.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: