Stortinget ønsker klare regler for delisting

Nyhet, Konkurransepolitikk

Publisert

Frukt og grønnsaksdisk

Stortingets næringskomité la 4. mars frem sin innstilling til lov om god handelsskikk i dagligvarekjeden. NHO Mat og Drikke mener næringskomiteen har levert en god og balansert innstilling som ivaretar både leverandørenes, dagligvarekjedenes og forbrukernes interesser i verdikjeden for mat og drikke.

- For mat- og drikkeprodusentene er det viktig at næringskomiteen støtter prinsippet om at delisting skal varsles skriftlig, og må baseres på saklige kriterier som begrunnes i objektive og kommersielle forhold, sier Petter H. Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Delisting innebærer at dagligvarekjedene trekker visse produkter ut av varesortimentet, og kan brukes for å få ønskede betingelser innenfor helt andre produktkategorier enn de som er gjenstand for selve delistingen.

- Vi er fornøyd med at næringskomiteen ønsker at det skal være klare kjøreregler for hvordan delisting skal skje, sier Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Årsrapporter gir transparens 

Han sier at det også er positivt at flertallet i næringskomiteen mener at utgivelser av årsrapporter er en naturlig del av Dagligvaretilsynets arbeid. -Produksjon av årsrapporter vil være et viktig verktøy for å måle og vurdere hvordan aktører i verdikjeden opptrer i henhold til god handelskikk, og i samsvar med lovens formålsparagraf og kravene til normativ adferd. Brubakk viser til at det britiske handelstilsynet (Grocery Code Adjudicator) har lykkes med transparens og legitimitet nettopp som følge av sine årlige rapporter. -Utgivelse og fremleggelse av årsrapporter vil bidra til transparens og legitimitet for Lov om god handelskikk og Dagligvaretilsynets arbeid, og dette bør helt klart inn i tilsynets arbeidsform når komiteen så klart og tydelig ber om dette, understreker han.

Bekymret for manglende konkurranse

En samlet næringskomité uttrykker bekymring for manglende konkurranse på distribusjonsleddet i verdikjeden for dagligvarer. Komiteen forventer at innvirkningen dette har for konkurransesituasjonen blir drøftet i den varslede stortingsmeldingen om dagligvaresektoren. 

Lenke til næringskomiteens innstilling

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: