Tar bort plasten fra sixpacken

Medlemscase, Bærekraft og klima

Publisert

Carlsbergbokser uten plast

Helt uten plast rundt boksene – Nicolay Bruusgaard viser frem de nye sixpackene som etter hvert skal spare miljøet for 170 tonn plast. Foto: Georg Mathisen.

Slutt på å pakke ølboksene i plast. Norge med Ringnes er først ut i en Carlsberg-plan som skal spare miljøet for 170 tonn plast i året.

– Det ser ut som de henger i løse luften, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes. Han løfter seks ølbokser ved hjelp av en liten hank på toppen. Bortsett fra hanken består sekspakningen bare av boksene og noen små limklumper.

Plast i naturen

– Det er en global emballasjenyhet. Vi har tatt bort all plasten rundt sixpacken, forteller Bruusgaard. I første omgang er det Carlsberg-øl som kommer med den nye løsningen. Norge og Storbritannia er først ut. Målet er å gjøre det på alle boksene fra alle bryggeriene i konsernet – inkludert Ringnes.

– Da vil vi redusere plastforbruket vårt med 170 tonn, sier han. – Lykkes vi med å gjøre også hanken plastfri, blir det ytterligere noen tonn på toppen av det. 

Plast er på alles lepper for tiden. Problemet er likevel ikke plasten i seg selv – problemet er plasten som havner i naturen, konstaterer Bruusgaard. Den plasten som holder sammen boksene i en sixpack, er nettopp den som ofte havner i naturen.

Fremtidens forpakning

– Det er masse plast som vi har full kontroll på. Den som vi surrer rundt pallene, for eksempel, den samles inn og kommer tilbake, forklarer han. Det samme skjer med flaskene av plast: De tas vare på og pantes. – Problemet er spesielt den plasten som forbruker tar med ut av huset sitt. 

Derfor investerer Carlsberg flere titalls millioner i den nye emballasjeteknologien. Det er snakk om små klumper med spesiallaget lim som holder boksene sammen. Når de skal drikkes, er det bare å ta av hanken og knekke boksene fra hverandre. 

– Dette er vi vanvittig stolte over. Vi er overbeviste om at det er fremtidens forpakning; at fremtidens multipack kommer til å se sånn ut. Her er det ikke snakk om at vi reduserer eller resirkulerer plasten – vi fjerner den, rett og slett, konstaterer Nicolay Bruusgaard.

Tas godt imot

Han forteller at kundene til Ringnes – det vil si dagligvarekjedene – er veldig fornøyde med den nye emballasjen. Det regner han med at forbrukerne vil bli, også: – Dette flytter en hel bransje; en hel kategori. Sånne tiltak er vi overbevist om at kommer til å bli tatt godt imot av forbrukerne.

Tynnere plast

Det meste av ølsalget i butikk skjer i form av sixpacks. Boksene leveres tilbake i panteautomatene, så de er ikke noe miljøproblem. Ringnes utelukker ikke at teknologien på sikt kan videreutvikles slik at den også kan brukes på drikkevarer som selges på plastflasker. Da vil i så fall potensialet for plastreduksjon omtrent dobles. Parallelt arbeides det med andre tiltak for å redusere plastbruken: Tynnere plast, mindre plast og mer resirkulerbar plast.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: