NHO Mat og Drikke

Innhold

Matsvinnavtalen er en suksess

Nyhet, Bærekraft og klima

Publisert

Bilde av alle som signerte matsvinnavtale 15. mars 2018.

Fra signeringen av matsvinnavtaler med Ola Elvestuen 15. mars 2018. Foto: Snorre Tønset

Det har nå gått ett år siden den ambisiøse bransjeavtalen om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030 ble undertegnet. Det totale matsvinnet i Norge er redusert med 14 prosent fra 2010 til 2016. Hvis denne utviklingen fortsetter, er målet for 2030 innen rekkevidde.

Mange milepæler nådd i hele verdikjeden

Alle dagligvarekjedene har allerede sluttet seg til avtalen. Matindustribedriftene som har signert representerer over 50 prosent av omsetningen i denne sektoren. For hotellsektoren er andelen 45 prosent. Dette gir et viktig signal om at matbransjen ønsker å gjøre sitt for å bidra til at matsvinnet i Norge halveres innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål. Mange virksomheter har satt seg mer ambisiøse mål og bruker tiltak mot matsvinn som et konkurransefortrinn for å vise sitt samfunnsansvar.

Flere kommuner kommer på banen. Blant de 1600 serveringsstedene som er med i bransjeprosjektet KuttMatsvinn2020, er både kantiner, sentralkjøkken, sykehjem, skoler og barnehager. Dette viser at også offentlige virksomheter vil være med på dugnaden for å redusere matsvinnet.

Ett år etter at avtalen ble signert viser resultatene at alle sektorer jobber aktivt med kartlegging og tiltak. Både sjømatindustrien og landbruksnæringen er godt i gang med prosjekter for å få oversikt over omfanget av matsvinn og årsakene til at det oppstår. Dette er helt nødvendig for å iverksette tiltak som bidrar til varige, systematiske endringer.

Les hele pressemeldingen på regjeringens nettsider

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: