Mål om bruk av sertifisert palmeolje nådd

Nyhet, Bærekraft og klima

Publisert

Bruken av palmeolje i matindustrien er redusert, den som brukes er sertifisert og stadig mer av den er sporbar.

Denne saken er oppdatert 20. februar 2018

Det fremgår av resultatrapportene for 2015 og 2016 som Det norske initiativet for bærekraftig palmeolje (NISPO) har utarbeidet. Flere av virksomhetene som deltar i initiativet har også nådd målet de satte for 2018, om å fase ut bruken av palmeolje, eller gå over til kun å benytte segregert eller sporbar og bærekraftig produsert palmeolje.

Rapportene viser også til at bedriftenes krav og etterspørsel etter sertifisert og bærekraftig produsert palmeolje, har bidratt til at bærekraftig råvareproduksjon blir alminnelig bransjepraksis.

Arbeidet med interessentdialog, forbedringsarbeid i leverandørkjeden og reduksjon i bruken av palmeolje har gitt resultater og vil fortsette. Samtidig har bedrifter som har hatt økonomisk og produktmessig anledning til det, fjernet palmeoljen fra en rekke produkter.

NISPO erkjenner at det er langt frem til at all produksjon av palmeolje skjer bærekraftig. NISPO vil derfor fortsette interessentdialogen, stille krav bakover i verdikjeden, og samarbeide med organisasjoner og myndigheter om tiltak som kan stoppe avskogingen.

Om NISPO

Det norske initiativet for bærekraftig palmeolje ble etablert i 2014 for å bidra til at verdens produksjon av palmeolje skjer på en bærekraftig måte. Følgende bedrifter deltar i initiativet:

  • Coop Norge SA
  • Findus Norge AS
  • Hennig-Olsen Is AS
  • Mills DA
  • Mondelēz Norge AS
  • Nestlé Norge AS
  • Nordic Choice Hotels AS
  • Orkla ASA
  • Umoe Restaurants AS
  • Unilever Norge AS

Gjennom deltakelse i initiativet har bedriftene forpliktet seg til å forhindre at produksjon av palmeolje bidrar til ødeleggelse av regnskog. Selskapene gjør dette ved å redusere etterspørselen etter palmeolje og/eller bidra til at all palmeolje som benyttes skal være bærekraftig produsert, med respekt for mennesker, dyr og miljø.

Bedriftene sertifiserer palmeoljen de benytter etter RSPOs standarder. Det jobbes kontinuerlig for å forbedre disse.

Selskapene skal gradvis og innen utgangen av 2018, fase ut bruken av palmeolje, eller gå over til segregert eller sporbar og bærekraftig produsert palmeolje, og kunne dokumentere fremdrift årlig.

I tillegg til ovennevnte selskaper, jobber en samlet norsk kraftfôrbransje parallelt med å sikre at palmeoljen som benyttes i kraftfôr baseres på bærekraftig produksjon. Se mer om dette på de to siste sidene i rapporten fra 2016.

Bedriftene er:

Felleskjøpet Agri Norgesfôr
Felleskjøpet Rogaland Agder Fiskå Mølle

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: