NHO Mat og Drikke

Innhold

Slik var matsvinnåret 2019

Nyhet, Bærekraft og klima

Publisert

Nærbilde av gulrøtter

Foto: Irina Blok on Unsplash

2019 har vært et innholdsrikt år for alle som jobber med matsvinn. Her følger en kort oppsummering av arbeidet.

Det har snart gått tre år siden "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn" mellom myndighetene og verdikjeden for mat ble signert. Oppslutningen om avtalen er stor, også i matindustrien. Det er tilsammen 103 bedrifter som har tilsluttet seg avtalen. Av disse er 39 bedrifter medlem i NHO Mat og Drikke. 

Oversikt over medlemmer i NHO Mat og Drikke som har signert Matsvinn-avtale finner du her (oppdateres fortløpende)

I 2019 var det totalt 24 nye bedrifter som signerte tilslutningserklæringer. Håndverskbakerier er blant de nye sektorene som har kommet med.

Matsvinnet går ned

Fra 2015 til 2018 ble matsvinnet i deler av matbransjen redusert med 16 000 tonn, hvilket tilsvarer en reduksjon på 3,8 kg per innbygger eller 12 prosent. Dette kommer i tillegg til reduksjonen på 14 prosent som bransjen oppnådde mellom 2010 og 2015. Matindustri, grossist og dagligvare har redusert matsvinnet med 12 prosent fra 2015 til 2018, og dette indikerer at bransjen er i rute med å nå det første delmålet i bransjeavtalen om 15 prosent reduksjon innen 2020. Klimagassutslippene og det økonomiske tapet ble også redusert i samme periode, med henholdsvis 2 og 12 prosent.

Kartleggingsrapporten med nøkkeltall for 2015-2018 finner du her

Selv om matbransjen samlet ligger godt an til å nå det første delmålet i bransjeavtalen (-15 % innen 2020), viser rapporten også at det må jobbes målrettet og intensivt for å imøtekomme bransjeavtalen, ettersom målene intensiveres frem mot 2025 (30 %) og 2030 (50 %). 

Les mer om matsvinnåret 2019 her

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: