Soyabønner er en råvare med høy andel protein. Soyamel, som lages av soyabønner, er den viktigste proteinkilden i fôr i Norge og globalt. Foto: Pexels.
Denofa AS, som er en ledende importør og foredler av bærekraftig og ikke-GMO soya til dyrefôr i Norge, er blitt partner i Foods of Norway.
Foods of Norway har til hensikt å øke verdiskapingen i norsk akvakultur, kjøtt- og meieriindustri ved å utvikle nye fôringsingredienser fra naturlige bioressurser og ved å forbedre fôrutnyttelsen gjennom industriell utnyttelse av banebrytende forskning innenfor bearbeiding og bioteknologi, ernæring, helse, genetikk og matkvalitet. NHO Mat og Drikke er supporting partner.
- Vi er svært glade for å kunne ønske Denofa velkommen til vårt team, særlig i lys av deres kompetanse i produksjon av fôringredienser. Denofa vil være et ypperlig supplement til Foods of Norways arbeid med mer bærekraftig matproduksjon i Norge, sier senterleder Margareth Øverland.
Denofa vil være et ypperlig supplement til Foods of Norways arbeid med mer bærekraftig matproduksjon i Norge, sier senterleder Margareth Øverland.
Har produsert fôr og mat siden 1912
Denofa har produsert proteiner og oljer til fôr- og matindustrien i Skandinavia og Europa siden 1912, fra hval- og fiskeolje til foredling av bærekraftige soyabønner i dag. Årlig går 400.000 tonn importerte soyabønner fra Brasil og Nord-Amerika gjennom fabrikken i Fredrikstad. Disse bønnene blir foredlet til soyamel, soyaolje og lecitin. - Vi ønsker å være en del av utviklingen av en ny norsk proteinindustri. Norge er godt rustet til å utvikle proteinrikt fôr til husdyr og fisk i kommersiell skala, basert på norske bioressurser fra land og hav, sier konsernsjef i Denofa, Bjørn Rask Thomsen.
Avgjørende for kommersiell produksjon
På lik linje med de de andre partnerne i Foods of Norway, vil Denofa bidra økonomisk og delta i senterets forsknings- og utviklingsaktiviteter. Denofa har særlig verdifull kunnskap knyttet til fôringsprosess og retningslinjer for bærekraft.
- Vi ser på dette som en viktig del av vår innovasjonsprosess, og en naturlig videreføring av vårt miljøfokus fra vårt arbeid med import av GMO-fri soya og sporbarhetssystem for å bevare regnskogen, sier Thomsen.
- For å oppnå våre mål om å utvikle ny mat-ingredienser basert på norske bioressurser, må Foods of Norway samarbeide med store, fremtredende selskaper som Denofa. Denofa er den første og eneste leverandøren av fôringredienser i samarbeidsprosjektet. Et partnerskap med dem vil være en drivkraft til å få til en kommersiell produksjon av disse nye fôr-ingrediensene, sier senterdirektør Øverland.