Reduksjon i matsvinn

Nyhet, Bærekraft og klima

Publisert

haug med gulrøtter

Siden 2015 er matsvinnet redusert med nesten ti prosent i Norge.

For første gang er omfanget og mengden matsvinn kartlagt i alle sektorer i verdikjeden for mat. I Norge ble det kastet omtrent 85 kilo spiselig mat per innbygger i 2020. Det betyr at vi i fjor kastet nesten ti prosent mindre mat enn i 2015.

Norge er først ut

Avtalen mellom matbransjen og regjeringen om å halvere matsvinnet innen 2030, er den første i sitt slag. Flere andre land har sett til Norge for inspirasjon. For å lykkes er det viktig med tett samarbeid på tvers av sektorer og bransjer for å unngå at matsvinnet forskyves i verdikjeden. 

Samarbeid er et effektivt virkemiddel

- Resultatene fra kartleggingen viser at samarbeid mellom myndigheter og næringslivet er et effektivt virkemiddel for å løse sammensatte problemer, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke. - Vi merker oss at klima- og miljøminister Espen Barth Eide viser til at bransjeavtalen er vårt sterkeste virkemiddel for å redusere matsvinnet og at landbruks- og matminister Sandra Borch peker på at bransjeavtalen er en unik samarbeidsmodell mellom private og offentlige aktører. Å ytterligere forsterke arbeidet i bransjeavtalen er dermed den beste måten å nå de ambisiøse målene om å redusere halvparten av matsvinnet innen 2030, avslutter han.

Her kan du lese pressemeldingen fra regjeringen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: