Matsvinnåret 2020

Publisert

Nærbilde av gulrøtter

Foto: Irina Blok on Unsplash.

Totalt kuttet mat- og serveringsnæringen matsvinnet med 10 600 000 kilo i 2020, dobbelt så mye som lovet. I årets nyttårsforsett skal det kuttes enda mer: 5 500 000 kilo!

2021 fikk en pangstart med ny klimamelding fra regjeringen, der redusert matsvinn trekkes frem som et viktig satsingsområde mot det grønne skiftet. Matvett har jobbet med flere ulike tiltak for å redusere matsvinnet i flere år.

Her ser vi nærmere på matsvinnåret 2020.

Oppdaterte resultater viser at matsvinnet i dagligvarehandel, grossist og matindustri, (ekskl. sjømatindustri), ble redusert med 16 400 tonn fra 2015 – 2019. Det tilsvarer en reduksjon på 4,2 kg per innbygger i Norge, eller 12 prosent. Dette indikerer at næringen ligger an til å kunne nå det første delmålet i bransjeavtalen om 15 prosent reduksjon innen 2020.

- Dette er svært gode resultater i et år som har vært vanskelig for mange – både serveringsbransjen og de som leverer til hotell, kantiner og serveringssteder har blitt hardt rammet av korona-pandemien. Likevel ligger de godt an til å nå første delmål, sier Petter Haas Brubakk som er styreleder i Matvett.

Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn ble signert av verdikjeden for mat og myndighetene for tre og et halvt år siden. Avtalen innebærer at man skal være med på arbeidet med å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. I løpet av disse årene har bransjeavtalen bidratt til rekruttering av mange nye bedrifter til matsvinnarbeidet.

- Til sammen 103 bedrifter har signert bransjeavtalen, sier Brubakk. For oss som arbeider i NHO Mat og Drikke synes jeg det er ekstra gledelig å se at mange medlemmer har signert avtalen og iverksatt flere interessante tiltak. Godt over halvparten av matindustrien er med, og vi ønsker at enda flere skal tilslutte seg bransjeavtalen, sier Brubakk.

De viktigste driverne for bedriftene til å delta i dette arbeidet er lønnsomhet, omdømme og bærekraft, og over 85 prosent av bedriftene oppgir at de har potensial for å kutte matsvinnet ytterligere. Første hovedrapportering kommer høsten 2021.

Les mer om bransjeavtalen og reduksjon av matsvinn på Matvetts nettsider
Disse bedriftene er med i bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn

Les mer om målene for 2021 her

Les hele saken om matsvinnåret 2020 på Matvetts nettsider

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: