NHO Mat og Drikke

Innhold

Hva er Soya?

Nærbilde av soyabønner

Soyabønner er en råvare med høy andel protein. Soyamel, som lages av soyabønner, er den viktigste proteinkilden i fôr i Norge og globalt. Foto: Pexels

Soyabønner er en råvare med høy andel protein. Soyamel, som lages av soyabønner, er den viktigste proteinkilden i fôr i Norge og globalt.

  • Soyabønner er en råvare med høy andel protein. Proteiner er avgjørende for at mennesker og dyr skal vokse og leve.
  • De siste 10 årene har produksjonen av soyabønner i verden økt med mer enn 50 %. Hovedårsaken har vært økt etterspørsel etter kjøtt og fisk i Asia.
  • I 2018/2019 produseres det ca. 370 millioner tonn soyabønner i verden.
  • De største produsentene av soyabønner er USA, Brasil og Argentina, (82 % av den totale produksjonen).
  • Av soyabønnene lager vi blant annet soyamel, som er den viktigste proteinkilden i kraftfôr i Norge og globalt.
  • I 2017 brukte vi 480 000 tonn soyamel i husdyr- og fiskefôr i Norge. Dette tilsvarer 800 000 tonn soyabønner, som utgjør 0,2 % av verdens totale produksjon.

Soyaforbruket i Norge

  • I norsk kraftfôr til husdyr er det i gjennomsnitt ca. 10% soya.
  • I norsk fiskefôr er det ca. 25 % soya. Fiskefôr består av både vegetabilske og marine råvarer.
  • Forbruket av soyamel i Norge til husdyrfôr har vært stabil de siste årene, men det har vært en økning i forbruket i fiskefôr.
  • Brasil er den viktigste eksportøren av ikke-genmodifiserte soyabønner (GMO.fri). All soya som importeres til Norge er GMO-fri. Vi importerer derfor soya i hovedsak fra Brasil. Resten importeres fra Canada og Øst Europa.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Nummeret er avmeldt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: