Reduserer sukker og fett i matvarer

De fire personene nevnt i billedteksten som står foran en banner for små grep stor forskjell

Fra venstre: Vibeke Bugge, NHO Mat og Drikke, Aina Marie Lien, Norgesgruppen, Anniken Aarum, Helsedirektoratet og Ole Berg fra Helsedirektoratet.

Denne uken var bedrifter som har sagt ja til å redusere tilsatt sukker og mettet fett i maten samlet til workshop.

Medlemsbedriftene har signert tilslutningsavtale om tilrettelegging for sunnere kosthold. Konkrete mål i avtalen er blant annet at inntaket av sukker skal reduseres med 12,5 % innen 2021 og mettet fett skal ned til 13 energiprosent innen 2018. Avtalen er frivillig og til nå er det 52 medlemsbedrifter som har signert.

Her finner du oversikten over medlemmer i NHO Mat og Drikke som har signert avtalen

- Planer og avtaler gir i seg selv hverken bedre folkehelse, innovative mat- og drikkeprodukter eller mer lønnsomme bedrifter. Derfor er det svært gledelig å se at intensjonsavtalen virker og fører til konkrete tiltak som disse workshoppene, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Arbeidet med å lage sunnere produkter startet lenge før avtalen ble signert. Dette takket være forbrukere som ønsker sunnere produkter og en ansvarlig matnæring, sier Brubakk.

Internasjonale rapporter og anerkjente EU-prosjekter sto på agendaen

Rapporten  "Sugar Reduction: Achieving the 20%. A technical report outlining progress to date, guidelines for industry, 2015 baseline levels in key foods and next steps" fra Public Health England ble presentert. 

- Det var særlig spennende å høre om hvordan de jobber med gradvise endringer og anbefalte nivåer for innhold av sukker i produkter som barn spiser mye av, sier Vibeke Bugge, prosjektkoordinator for Bedre helse. Her er det mye vi også kan lære av i Norge.

Last ned hele rapporten i .pdf-format her

Et veldig spennende innlegg om "Barn & Smak" var også til stor nytte og inspirasjon. Her var det Valerie Almli fra Nofima som ga oss smakebiter på hva som er barns preferanser for søtsmak, hvordan dette endres og ytre faktorer som påvirker. Den 29. november skal det være sluttseminar for prosjektet Children's taste på Nofima.

Stort EU-prosjekt som reduserer sukker-, salt- og fettinnholdet i flere typer matvarer

Det store EU-prosjektet TeRiFiQ var et av casene som ble presentert da mettet fett sto på agendaen.

Hos Leiv Vidar har TeRiFiQ bidratt til reduksjon av salt i pølsene. Asbjørn Koller i Leiv Vidar er svært glad for at forskningsprosjektet har bidratt til kraftig reduksjon av salt i Leiv Vidars pølser. Høyt saltinnhold i mat er en viktig årsak til hjerte og karsykdommer. På sikt tror han det vil være mulig å halvere saltinnholdet. Enn så lenge er saltinnholdet redusert fra 2,2 gram til 1,4 gram.

– Hvis vi tar i bruk en ny metode for varmskjæring vil saltinnholdet synke ytterligere, forteller Koller. I Norge har vi en målsetting om å redusere saltinnholdet til 8 g per dag innen 2021, i 2010 var inntaket på 10 g. Forskningsprosjektet viste også at det er fullt mulig å halvere fettmengden i pølseproduksjonen.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: