Foto: Dag Nordsveen

Sammen for bedre kosthold

I desember 2016 signerte mat- og drikkenæringen, dagligvarehandelen og myndighetene en intensjonsavtale om å legge til rette for et sunnere og mer balansert kosthold i befolkningen. Senere har også serveringsbransjen sluttet seg til arbeidet.

Avtalen etablerte en gjensidig forpliktelse mellom myndighetene og næringslivet om å nå konkrete målsetninger for en bedret folkehelse.

Den 1. juni 2021 ble en ny samarbeidsavtale signert. Den nye avtalen tar sømløst over der den nåværende avtalen ender, fra januar 2022 til desember 2025.

Konkrete og ambisiøse måltall

Med avtalen har næringsliv og myndigheter etablert konkrete måltall for reduksjon i inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett i befolkningen. Samtidig skal inntaket av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat økes i tråd med målsettingen i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021). Påvirkning av forbrukeratferd skal også bidra til befolkningens bevissthet rundt helse og kosthold.

Målsetningene i avtalen er mer offensive enn EUs tilsvarende mål, og setter retningen for og samler alle enkelthandlinger og virkemidler; i produksjonsbedrifter og produkter, i butikker og i myndighetsorganer.

Bedriftene som har sluttet seg til avtalen vil gjøre sin del av arbeidet gjennom utvikling av stadig nye produkter, reformulering av eksisterende produkter, utvikling av porsjons- og pakningsstørrelser, og ved å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter.

Hvordan kan din bedrift slutte seg til arbeidet?

Bedrifter i mat- og drikkenæringen kan signere en tilslutningsavtale til intensjonsavtalen og bli med på dugnaden for en bedre folkehelse. Den enkelte bedrift kan velge hvilke mål- og  innsatsområder den ønsker å slutte seg til, ut fra hva som er relevant for bedriften. For eksempel vil det være relevant for en kjøttprodusent å bidra til  å redusere befolkningens inntak av mettet fett og salt, men i mindre grad bidra til redusert inntak av tilsatt sukker.

Ønsker din bedrift å slutte seg til avtalen og arbeidet, eller ønsker du å vite mer? Ta gjerne kontakt med oss:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: