Avtalen etablerte en gjensidig forpliktelse mellom myndighetene og næringslivet om å nå konkrete målsetninger for en bedret folkehelse.
Intensjonsavtalen ble reforhandlet i 2021. Den nye avtalen tok sømløst over der den foregående avtalen endte. Ny avtaleperiode startet i januar 2022 og varer til desember 2025.
Konkrete og ambisiøse måltall
Med avtalen har næringsliv og myndigheter etablert konkrete måltall for reduksjon i inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett i befolkningen. Samtidig skal inntaket av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat økes i tråd med målsettingen i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021 og forlenget til 2023). Forbrukeren skal også påvirkes til et sunnere kosthold gjennom bevisste og ubevisste valg.
Målsetningene i avtalen er mer offensive enn EUs tilsvarende mål, og setter retningen for og samler alle enkelthandlinger og virkemidler; i produksjonsbedrifter og produkter, i butikker og i myndighetsorganer.
Bedriftene som har sluttet seg til avtalen vil gjøre sin del av arbeidet gjennom utvikling av stadig nye produkter, reformulering av eksisterende produkter, utvikling av porsjons- og pakningsstørrelser, og ved å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter.
Hvordan kan din bedrift slutte seg til arbeidet?
Bedrifter i mat- og drikkenæringen kan signere en tilslutningsavtale til intensjonsavtalen og bli med på dugnaden for en bedre folkehelse. Den enkelte bedrift kan velge hvilke mål- og innsatsområder den ønsker å slutte seg til, ut fra hva som er relevant for bedriften. For eksempel vil det være relevant for en kjøttprodusent å bidra til å redusere befolkningens inntak av mettet fett og salt, men i mindre grad bidra til redusert inntak av tilsatt sukker.