Åpnet "nye" Stabburet Fredrikstad

Nyhet

Publisert

Foto. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, fabrikksjef Eirin Skovly, Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka og ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, fabrikksjef Eirin Skovly, Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka og ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård. Foto: John T. Pedersen.

Et halvt århundre etter at «Stabburs-Nilsen» åpnet det som i 1966 var Europas mest moderne hermetikkfabrikk, markerte denne uken landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka åpningen av det moderniserte fabrikkanlegget utenfor Fredrikstad.

«Norges største kjøkken» ble fabrikken i sin tid kalt. Siden 1966 har mer enn én milliard gule bokser med Stabburet leverpostei blitt produsert ved anlegget, der historien til Stabburet-merket startet.

De siste årene har Orkla investert over 130 millioner kroner i fabrikken. Dette er den største investeringen siden fabrikken ble åpnet for 50 år siden, og en av de største investeringene Orkla har gjort de senere årene.
 
Landbruksminister Jon Georg Dale poengterte den gjensidige avhengigheten mellom den norske mat- og drikkenæringen og landbruket.
 
- Vi treng fleire gode vekstbedrifter innanfor landbruksbaserte næringar som kan skape lønsame arbeidsplassar. Bedrifter med større vekstambisjonar medverkar til å sikre vidare utvikling, tilstrekkeleg lønnsemd og sysselsetting. Vi treng både dei som går føre med nye idear og dei som etterkvart har musklar og kapasitet til å lyfte bedrifta mot nye høgder produksjonsmessig og økonomisk, sa statsråden blant annet .
 
Orklas konsernsjef var opptatt av at det nye fabrikkanlegget, der det er investert i ny teknologi og en bedre produksjonsflyt, gjør bedriften bedre rustet i en stadig hardere konkurranse. Samtidig er Stabburets produkter en viktig del av Orklas helsestrategi:
 
- Det som skjer her i dag er derfor av betydning også for folk flest. Stabburet Leverpostei er en viktig kilde til jern, og i tråd med Orklas helsestrategi jobbes det hele tiden med å forbedre ernæringsprofilen på leverpostei og våre andre produkter. Det viktigste bidraget Orkla kan gi til folkehelsen er å gjøre folkefavorittene enda sunnere, understreket Ruzicka.
 
Han legger til at innholdet av salt og mettet fett i Stabburet Leverpostei har blitt redusert de siste årene. Samtidig har jerninnholdet økt, uten at det har gått ut over den gode smaken. I tillegg er sortimentet utvidet med både magrere kyllingpostei og en glutenfri variant.
 
Stabburet Fredrikstad er ikke bare en viktig fabrikk for Orkla, men har siden starten vært sentral i norsk matproduksjon. I 2015 ble det solgt mer enn 23,5 millioner bokser, som er det høyeste antallet noensinne. Fabrikken foredler også hvert år mer enn 7.000 tonn med norsk kjøtt til sterke merkevarer. I tillegg til Stabburet Leverpostei produseres også Trondhjems middagshermetikk og Picnic her. På fabrikken foredles også det meste av kjøttet som brukes på Grandiosa og Big One-pizza, og i tillegg produseres et betydelig antall ulike kjøttprodukter solgt gjennom storhusholdnings-kanalene.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: