NHO Mat og drikke

Innhold

Om mat-, drikke- og bionæringen

Mat-, drikke- og bionæringen er Norges største industrinæring. Næringen består av rundt 2.000 bedrifter med nærmere 50.000 medarbeidere. Disse produserer og bearbeider ulike varianter av kjøtt, fisk, frukt, matoljer, meierivarer, kornprodukter, bakervarer og dyrefôr. Skogbruket er en viktig del av næringen, der all produksjon hovedsakelig er basert på norske råvarer. Næringen omfatter også virksomheter som driver tjenesteyting og rådgivning til verdikjeden for mat og drikke, og dyreklinikker.

 

Også i europeisk sammenheng er norsk mat-, drikke- og bionæring stor målt i sysselsetting. Mesteparten av det som produseres i næringen går til det norske hjemmemarkedet. Samtidig øker konkurransen fra importerte produkter. De senere årene har bedriftene i mat-, drikke- og bionæringen gjennomført betydelige investeringer for å kunne styrke sin konkurransekraft. Næringen kjennetegnes ved en rekke store nasjonale og internasjonale aktører, men også et betydelig innslag av mindre bedrifter. De senere årene har særlig småskalavirksomhetene økt i omfang.

Mer om næringen

 1. Fagartikkel

  Mat og drikke

  Mat- og drikkenæringen er Norges største fastlandsindustri. Norsk mat- og drikkebedrifter deles gjerne inn i ulike bransjer basert på råvarer og produkter: kjøtt, fisk, frukt- og grønt, olje- og fett, meieri, korn, dyrefôr, drikkevarer og sjokolade - og sukkervarer, konserves og øvrige.

 2. Fagartikkel, Bransjer

  Skogbruk og bionæring

  Den årlige verdiskapingen i norsk skognæring er om lag 40-50 mrd. kr og antall sysselsatte er ca 30 000. Omtrent 40 % av Norges landareal er skogkledd.

 3. Fagartikkel, Bransjer

  Tjenester

  NHO Mat og Drikke organiserer tjenesteytende virksomhet for landbrukssektoren. Tjenestene omfatter dyreklinikker, regnskapskontorer for landbruk og matindustri, golfbaner, innkjøpslag og avløserlag.

Matvarebransjens faglige utvalg

Matbransjens faglige utvalg (MFU) er bransjens egen regulering av markedsføring og  er opprettet for sørge for ansvarlig markedsføring av mat og drikke. 

Les mer om MFU  her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt