NHO Mat og Drikke

Innhold

Medlemspraten: Rørosmeieriet

Portrett av Lund

Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund hos Rørosmeieriet.

Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund hos Rørosmeieriet har ved en tidligere anledning fått servere statsministeren tjukkmjølkspannacotta til dessert. Dersom han fikk møte henne igjen, ville han blant annet ha snakket om hva som kreves for å få til nyskaping basert på norske kvalitetsråvarer.

Rendyrket økologisk meieri

Da Tines avdeling på Røros ble avviklet i 2001, ble Rørosmeieriet etablert. Allerede ved oppstarten tok gründerne et strategisk valg om å etablere et rendyrket økologisk meieri med produkter av god kvalitet. Meieriet har hatt en voldsom vekst. Det som en gang var fire gründere, har nå blitt til en arbeidsplass med 40 ansatte.

- Økologiske produkter er i vinden, og etterspørselen etter våre produkter er sterk og voksende, sier Trond. Vi har derfor valgt å investere 100 millioner i anlegget vårt på Røros, som ble utvidet betydelig i 2018/19. Vi har nasjonal distribusjon i to av tre dagligvarekjeder og til HORECA-markedet over hele landet, sier meieribestyreren. Videre har Rørosmeieriet vunnet flere priser og eksporterer varer til NOMA i København og Firebake i Singapore. – På denne måten er vi med å styrke omdømmet til norsk mat utenfor Norges grenser. Det er ekstra inspirerende, sier Trond.

Det er særlig fire faktorer som må være på plass for at Rørosmeieriet skal kunne levere det de produserer: God tilgang på økologisk melk fra Røros-traktene, kompetente og motiverte ansatte, Stabile kunder og fornøyde forbrukere.

Utfordringer knyttet til rammevilkår

Å produsere norsk økologisk melk byr også på noen utfordringer. – Vi opplever ikke alltid at rammevilkårene spiller på lag med oss, sier Trond. Mange tror at vi mottar landbrukssubsidier, men det gjør vi ikke. Avgifter som vi er pålagt å betale til subsidiering av våre større ikke-økologiske konkurrenter, gjør det krevende å drive. For tiden er vi opptatt av å få politikerne til å forstå hva de ulike avgiftsordningene medfører av konsekvenser for oss, sier han.

I den forbindelse har han også noe han gjerne ville formidlet til statsministeren dersom han fikk 15 minutter med henne.

- Vi bidrar positivt til næringsutvikling i hele vår verdikjede, og vil gjerne bidra mer. Dersom noe av det vi betaler inn til ulike ordninger og i avgifter heller kunne gått til nyskaping, er jeg sikker på at vi kunne utviklet flere kvalitetsprodukter basert på norske råvarer enn det vi gjør i dag og dermed også skapt flere arbeidsplasser. Dette ville jeg ha diskutert med statsministeren, sier en engasjert meieribestyrer.

Støttespiller på arbeidsgiversiden

Rørosmeieriet har vært medlem av NHO Mat og Drikke og NHO siden 2012. De var tidligere medlem i Landbrukets arbeidsgiverforening, (LA), som ble en del av NHO. - Tariffavtalen til NML, (Norske meierifolks landsforening) og NNN, (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) er retningsvisende for oss. Det er en viktig årsak til at vi er medlem i NHO Mat og Drikke, som kjenner disse avtalene godt. Det er også fint med en støttespiller på arbeidsgiversiden dersom behovet melder seg, avslutter Trond.

Medlemspraten

Rørosmeieriet er en av de første som er intervjuet i NHO Mat og Drikkes nye serie “Medlemspraten”. Her tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: