Medlemspraten: Heimebaka AS

Bil med Heimebaka sin logo

- Det er ekstra stas å følge produktet helt frem til kunden, sier Grete Pedersen som driver Heimebaka AS sammen med Tom Pedersen. Foto: Heimebaka.

Grete og Tom Pedersen driver det vesle lefsebakeriet Heimebaka. Nå står de ved et veiskille; lefsene deres har blitt så populære at de har vokst seg ut av bakeriet. Skal de fortsette som en liten produsent, eller skal de satse alt på å utvide og ansette flere folk?

Heimebaka AS holder til på Bømlo og startet opp i mars 2017. Juni samme år sto et splitter nytt lite bakeribygg klart. Siden den tid har Heimebaka blitt et av de største lefsebakeriene i Hordaland og Rogaland. Med bare to ansatte, leverte de 35 000 lefser til kunder fra Jæren i sør til Askøy i nord i 2019.

- Vi lager bare lefser hos oss, sier Grete. Det er vår spesialitet, og de kommer i tre forskjellige typer: Hvetelefser, speltlefser og havrelefser - enten som tørre lefser som må legges i bløt før bruk og ferdigsmurte. De ferdigsmurte smører vi med smørkrem, med og uten kanel, og med brunost og kanel i smørkremen. Gode råvarer er viktig for oss, fortsetter hun. Du finner ingen unødvendige tilsetningsstoffer i våre lefser. Lefsene håndkjevles og stekes på takke. De leveres rykende ferske på døra til kundene som har bestilt gjennom Facebook eller andre sosiale medier.

Sårbare for trafikkork

- En stor del av vårt arbeide består i å levere produktene våre til kundene selv, sier Grete. Leveransen må skje effektivt. Kjennskap til trafikkbildet i de ulike leveringsområdene er viktig. Blir vi stående fast i trafikkork, taper vi mye tid. De nye tunellene under Bergen og Stavanger har vist seg å være svært nyttige for oss. Det gjør det enklere å bevege seg over store områder på kort tid, forteller lefsebakeren.

Dette arbeidet krever nøye planlegging. Det settes opp bestillinger til ulike områder på fastsatte datoer. - Vi synes det er ekstra stas å kunne følge produktet fra produksjon og helt frem til kunden. Da får vi muligheten til å slå av en prat med de som handler hos oss, og vi kan svare på spørsmål om for eksempel om hvordan man bløtlegger lefsene, oppbevaring og servering.

Må ta et vanskelig valg

- Helt siden oppstarten i 2017, har vi vokst. Omsetningen har økt med 60 prosent hvert år. Bakeriet vårt ble ikke bygd med tanke på en slik omsetning, sier hun. Grete forteller videre at de nå har vokst ut av bakeriet og ser seg om etter større lokaler. - Virksomheten vår står ved et veiskille. Skal vi holde på videre i liten skala, eller satse alt på å vokse og bli større - utvide og ansette folk? Her er det flere problemstillinger vi må tenke nøye gjennom, sier hun. Samtidig går de to lefsebakerne inn i den travleste sesongen på året. I denne perioden kunne de fint hatt fire ansatte i full stilling, i tillegg til seg selv, men det er det ikke plass til i de lokalene de har i dag.

Smittevernutstyr er dyrt for de minste

- Hadde jeg fått 15 minutter med statsministeren, ville jeg ha tatt opp støtteordningene som er etablert i forbindelse med korona-pandemien. Store summer brukes på smittevernsutstyr, som munnbind, hansker og håndsprit. Dette er dyrt for vår lille bedrift, og det blir ikke riktig å legge kostnadene for dette over på kundene. Da risikerer vi å miste mange. Jeg mener det burde vært en ordning som ga støtte eller rabatter til innkjøp og bruk av smittevernutstyr. For oss som har lavere faste utgifter enn minstesatsen for støtte, er det ikke noen av hjelpepakkene som vi har kunnet søke på. Det er veldig mange små bedrifter i Norge, og landet er helt avhengige av dem. Derfor er det viktig at vi ikke blir glemt blant de store, sier Grete.

Trenger en god organisasjon i ryggen

Heimebaka AS ble medlem i NHO Mat og Drikke og NHO i august 2020. - Medlemskapet er et ledd i vår prosess med å utvide driften, sier Grete. Når vi skal utvide og ansette flere personer, ønsker vi å høre til i en organisasjon der vi kan finne informasjon og hjelp til bedriften. I tillegg gir et medlemskap gode rabatter på innkjøp av diverse utstyr, avslutter hun.

Medlemspraten

Her tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her.

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: